فعالان محیط زیست هشدار دادند؛

مرگ پاشی در شنزارهای خوزستان با هماهنگی محیط زیست

مرگ پاشی در شنزارهای خوزستان با هماهنگی محیط زیست پرشین رز: فعالان محیط زیست می گویند مالچ پاشی شنزارهای خوزستان منجر به مرگ هزاران گونه جانوری باارزش شده در صورتیكه اساسا این مناطق نه كانون گرد و غبارند و نه در مجاورت مناطق مسكونی هستند.


رضا نیك فلك، كارشناس و فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام نمود: طی پنج روز مالچ پاشی در منطقه بیت كوصر واقع در هشت كیلومتری شهر بستان كه در مجاورت منطقه حفاظت شده میشداغ قرار گرفته، هزاران گونه جانوری خاص و منحصر به فرد تلف شدند و هر روز گونه های بیشتری تلف خواهند شد. نیك فلك اضافه كرد: بگفته معاون فنی اداره كل منابع طبیعی مالچ پاشی بر روی شنزارها با هماهنگی سازمان محیط زیست و در خارج از مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست صورت خواهد گرفت حال آنكه این مناطق دارای تنوع گیاهی و جانوری یكسانی بوده و هیچ تفاوتی بین مناطق آزاد و مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست وجود ندارد.
وی اشاره كرد: برخی گونه های جانوری شنزارهای خوزستان در هیچ نقطه دیگری از جهان یافت نمی گردد و زیستگاه آنها تنها محدود به شنزارهای خوزستان است. گونه ای مانند آگامای اهواز با نام علمی Phrynocephalus ahvazicus در سال ۲۰۱۴ میلادی برای نخستین بار معرفی گردید. زیستگاه این جانور تپه های شنی بزرگ است، متأسفانه این تپه های شنی بزرگ و پر از حیات هدف مالچ پاشان قرار گرفته است. این كارشناس محیط زیست افزود: از دیگر گونه های مهم و با ارزش این زیستگاه گكوی ماسه زار پارسی با نام علمی Trigonodactylus persicus است كه اخیرا معرفی شده است. این گونه هم بومی و انحصاری ایران است و پراكنش آن تنها مربوط به شنزارهای استان خوزستان است. از دیگر گونه های مهم و خاص منطقه می توان به آهوی شنی (گونه خاص شنزارهای خوزستان) افعی شاخدار عربی، كورمار خوزستانی، اسكینگ شنزار، روباه شنی، پامسواكی كوچك، جربیل پاسفید، هوبره، خروس كولی اجتماعی كه ارزش حفاظتی آن همانند یوزپلنگ و درنای سیبری است و تعداد بسیار زیادی از خزندگان، پرندگان و پستانداران مهم اشاره نمود.
نیك فلك تصریح كرد: باوجود ارزش های بی نظیر زیستی در این مناطق سرتاسر حیات، در كمال حیرت و ناباوری، مالچ سیاه نفتی و كشنده را بر روی زیستگاه این موجودات باارزش پاشیده و تمامی حیات منطقه را در زیر مالچ دفن می كنند. اما تأسف بارتر آنكه مالچ پاشی بر روی ماسه زارها هیچ توجیه علمی و منطقی نداشته و این كار علاوه بر لطمه های فراوان به محیط زیست و گونه های جانوری و گیاهی منطقه، نوعی هدر رفت سرمایه های ملی و حیف و میل بیت المال توسط عده ای خاص است برای اینكه این مناطق هیچ نیازی به مالچ پاشی ندارند، این تپه های شنی زیبا و با ارزش دور از مناطق مسكونی هستند و پیش از ظهور انسان ها نیز وجود داشته اند.
وی توضیح داد: مالچ پاشی در این مناطق با توجیه غلط مهار كانون های گرد و غبار و تثبیت شن های روان كه به تأسیسات لطمه می زنند صورت می گیرد، حال آنكه این مناطق به هیچ عنوان كانون گرد و غبار نبوده و ذره ای گرد و غبار از این شنزارها بلند نشده و نخواهد شد. همانطور كه از نام آن پیداست شنزار، دانه های شن سنگین بوده و قابلیت معلق ماندن در هوا را نخواهند داشت. حتی در بادهای بسیار شدید تنها در حد چند متر در محدوده خود جابه جا خواهند شد و به هیچ عنوان كوچك ترین ذره ای از شن ها به مناطق مسكونی سرایت نمی كند حال آنكه در خوزستان هیچ شهر یا روستایی در شنزارها راه اندازی نشده و این زیستگاه ها از مناطق مسكونی دور هستند، اما مالچ پاشی دقیقاً در همین نقاط دور افتاده و زیستگاه حیات وحش صورت می گیرد.
این كارشناس محیط زیست اشاره كرد: دور تا دور تپه های شنی پوشش گیاهی بسیار غنی و متنوعی وجود دارد. این پوشش گیاهی كه در اطراف تپه های شنی قرار دارد، به صورت طبیعی تپه های شنی را تثبیت كرده و این تپه ها هیچ حركتی ندارند. اگر اینطور می بود در ضمن این سال ها می بایست شهرها و روستاهای زیادی در خوزستان خالی از سكنه شده باشد اما در هیچ نقطه ای از استان خوزستان نمی توان منطقه یا تاسیساتی را مشاهده كرد كه حتی در خطر تپه های شنی قرار گرفته باشند مگر آنكه این تأسیسات و جاده ها در درون این تپه ها قرار گرفته باشند كه در این صورت مشكل از جانمایی اشتباه و موارد دیگر است نه تپه های شنی كه جزئی از آفرینش بی نقص خداوند بزرگ است و بی گمان خداوند هیچ چیز را بی مورد نیافریده است.
نیك فلك افزود: این زیستگاه شنزاری زیبا و غنی از حیات، قدمتی بالغ بر چندین میلیون سال دارد اما مشكل گرد و غبار در خوزستان بیشتر از دو دهه است كه به سبب خشكی تالاب ها، طغیان نكردن رودخانه ها و از بین رفتن پوشس گیاهی دشت ها به وجود آمده است. جلگه پهناور و حاصلخیز خوزستان شاهده ظهور نخستین تمدن های بشری بوده، باستان شناسان خوزستان را گهواره تمدن می نامند. طی هزاران سال مردم در این سرزمین زیسته اند، تپه های شنی هم جزئی از این سرزمین بوده و پدیده جدید یا نو ظهوری نیستند كه به بهانه لطمه به مناطق مسكونی، با استفاده از روش منسوخ شده و قدیمی مالچ نفتی، این مناطق زیبا و با ارزش را نابود نماییم. در خیلی از كشورهای همسایه ما واقع در حاشیه خلیج همیشه فارس، زیستگاه های شنزاری بسیار وسیعی وجود دارد اما حتی یك وجب هم مالچ پاشی نشده اند، بلكه با گردشگری و اكوتوریسم درآمدهای بسیار زیادی از این راه در می آورند.
وی اشاره كرد: تپه های شنی قابلیت جذب بسیار بالایی دارند و هر چقدر باران در این مناطق باریده شود به سرعت جذب شده و وارد سفره های آب زیر زمینی می شود. به سبب جذب آب بالا، سطح آب های زیر زمینی در این مناطق بسیار بالا است و در اطراف این تپه های شنی پوشش گیاهی بسیار غنی شامل انواع درختان، درختچه ها و گیاهان علفی یكساله و چند ساله وجود دارد.
نیك فلك درانتها آگهی داد: در واقع این تپه های شنی مخازن بزرگ جذب آب هستند كه تمامی آب باران را در خود جای داده و به سفره های آب زیر زمینی هدایت می كنند اما هنگامی كه مالچ سیاه نفتی بر روی این تپه های باارزش پاشیده می شود، جلوی نفوذ كامل آب را گرفته و موجب هدر رفتن آب و خالی ماندن سفره های آب زیر زمینی می شود و همین طور رنگ سیاه مالچ موجب می شود نور بیشتری از خورشید جذب شود و دمای سطح شن و مناطق مجاور آنرا بالا ببرد كه این امر اثرات منفی بسیاری بر روی پوشش گیاهی و جانوری منطقه خواهد گذاشت.


منبع:

1398/12/12
19:36:36
5.0 / 5
4117
تگهای خبر: آب , آزاد , باد , حفاظت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه