یك كارشناس اكوتوریسم:

كرونا مرهمی بر دل طبیعت ناآرام شده از دست بشر

كرونا مرهمی بر دل طبیعت ناآرام شده از دست بشر به گزارش پرشین رز از گیلان یك كارشناس اكوتوریسم، با اعلان اینكه حال طبیعت بد است، اشاره كرد: حداقل درسی كه می توانیم از كرونا بگیریم این است كه مرزهای سیاسی مهم نیستند، برای اینكه اكوسیستم بزرگ كره زمین یكپارچه است و تغییرات اقلیمی مرز نمی شناسند.


حسن محمد عمویی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اثرات مثبت و منفی زیست محیطی شیوع كرونا، اظهار نمود: همه گیری بیماری كرونا باعث شده یك آرامش نسبی در طبیعت حكم فرما شود.
وی با اشاره به اینكه بعضی از حیوانات وحشی در سراسر دنیا و حتی ایران احساس امنیت كرده و وارد محدوده های شهری و روستایی شده اند، اشاره كرد: این احساس امنیت یكی از اثرات مثبت كوتاه مدت كرونا بر محیط زیست بوده است.
این كارشناس اكوتوریسم، برای یادآوری، به شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان در چند سال قبل و ممنوعیت شكار اشاره نمود و متذكر شد: شكارچیان از ترس مبتلاشدن به این بیماری اسلحه های خودرا كنار گذاشته بودند و شكار نمی كردند پس در آن سال در تالاب عینك شهر رشت نیز شاهد حضور انواع پرندگان مهاجر بودیم، برای اینكه این حیوانات احساس امنیت كرده بودند، اما سال بعد باردیگر شكار آغاز شد و دیگر آن پرندگان مهاجر را حتی در بخش های بزرگی از تالاب انزلی هم نمی بینیم.
عمویی، افزایش شكار را سبب كاهش پرندگان بومی و مهاجر در شمال كشور دانست و اظهار داشت: عموما این پرندگان حتی از دوربین های پرنده نگری هراس دارند و احساس خطر می كنند و صدای شلیك اسلحه آرامش آنان را از بین برده است؛ در نتیجه آرامش مقطعی طبیعت موقتی خواهد بود.
وی كاهش تولید كربن را دومین اثر مثبت كوتاه مدت شیوع ویروس كرونا دانست و بیان كرد: تعطیلی موقتی كارخانجات و كاهش عبور و مرور خودرو ها به پاكیزه تر شدن هوا كمك كرده، اما با تمام شدن این اپیدمی، باردیگر شاهد افزایش كربن در جو خواهیم بود؛ مگر اینكه رویكرد كشورها در بلندمدت تغییر پیدا كند.

نیازمند پایش سالانه وضعیت گونه های گیاهی و جانوری هستیم
این كارشناس ارشد زیست شناسی، غفلت نهادهای نظارتی در روزهای كرونایی را سبب بالا رفتن آمار شكار دانست و عنوان كرد: شكار بی رویه جانوران وحشی در سال های اخیر، فشاری مضاعف بر اكوسیستم شكننده ما وارد كرده است.
عمویی، با اشاره به افزایش مصرف مواد شوینده و ضد عفونی كننده و ورود مقادیر زیادی از این مواد به مسیر رودخانه ها و در نهایت تالاب انزلی بعنوان اثرات كوتاه مدت منفی این دوران، تصریح كرد: اثرات بلندمدت شیوع ویروس كرونا بر محیط زیست را هنوز نمی دانیم.
وی با اشاره به اینكه سیاستگذاری های نادرست دولت ها بیشترین اثرات مخرب زیست محیطی را بر روی كره زمین به دنبال داشته است، تصریح كرد: بااینكه همه آحاد جامعه در محیط زیست اثرگذار هستند، اما سیاست گذاری های نادرست دولت ها بیشترین ضربه را به محیط زیست می زند. بطور مثال در ایران، خشك كردن تالاب ها، جنگل زدایی و ویلاسازی های بی ضابطه، افراط در سدسازی و استخراج بی رویه آب های زیرزمینی برای بسط كشاورزی، مالچ پاشی و... سبب كاهش محسوس توان اكولوژیكی كشور شده است.
این كارشناس اكوتوریسم افزود: در طول دهه های اخیر با تخریب اكوسیستم های ارزشمندی مواجه هستیم و این تخریب ها با سرعت ادامه دارد پس حفاظت از محیط زیست باید با تغییر سیاست های دولت ها اتفاق بیفتد؛ نه شیوع كرونا!
عمویی، سموم كشاورزی را سبب اختلال در گرده افشانی گونه های گیاهی و نابودی بعضی از آنان دانست و اظهار نمود: نیازمند پایش سالانه وضعیت گونه های گیاهی و جانوری هستیم، برای اینكه اگر یكی از این گونه ها از بین رود، در چرخه های زیستی خیلی از جانداران اختلال ایجاد خواهد شد و ما از خیلی از این تغییرات به علت نبود پایش های سالانه در كشورمان بی اطلاع هستیم.

جوامع محلی همچنان به طبیعت لطمه می زنند
این كارشناس ارشد زیست شناسی، یكی از اثرات منفی بلندمدت شیوع ویروس كرونا را احتمال جبران سریع عقب ماندگی چندماهه دانست و عنوان كرد: توقف چرخ تولید و صنعت بواسطه شیوع ویروس كرونا ممكنست دولت ها را بر آن دارد تا به سرعت این عقب ماندگی را برطرف كنند و پس بیش از پیش دست به تخریب محیط زیست بزنند پس شاید در پساكرونا اوضاع محیط زیست بدتر شود!
وی جبران تخریب های زیست محیطی و ترمیم طبیعت بواسطه شیوع ویروس كرونا طی چند ماه اخیر را ساده انگارانه دانست و تصریح كرد: بطور مثال در ایران جوامع محلی همچنان به طبیعت لطمه می زنند و دولت  برنامه های بلندمدت برای توانمندسازی و تغییر شیوه معیشتی آنان ندارند. همین طور سیاست های متناقص با شرایط محیط زیست كشور مانند سدسازی و توسعه كشاورزی در اقلیم خشك ایران، مالچ پاشی به بهانه ریزگردها و در نتیجه از بین بردن اكوسیستم باارزش بیابانی و تخریب زیستگاه ها با هدف توسعه میادین نفتی و شركت های خصوصی بدون پایش های زیست محیطی علمی ضربه های تبر بر پیكره محیط زیست ایران است كه خیلی از اثرات جبران ناپذیر و غیر قابل برگشت خواهد بود.
عمومی اشاره كرد: البته سیاست های غلط دولت ها مختص ایران نیست و كشورهای دیگری نیز برای منافع اقتصادی كوتاه مدت خود دست به اقدامات تخریبی زده اند كه مجموع این اقدامات تغییرات اقلیمی را به دنبال داشته است.
این كارشناس ارشاد زیست شناسی، با اشاره به اینكه حال طبیعت بد است، تصریح كرد: حداقل درسی كه می توانیم از كرونا بگیریم این است كه مرزهای سیاسی مهم نیستند، برای اینكه اكوسیستم بزرگ كره زمین یكپارچه است و تغییرات اقلیمی مرز نمی شناسند پس همه دولت ها و مردم دنیا باید برای حفاظت از این زیست كره تلاش كنند.




منبع:

1399/02/04
14:09:21
5.0 / 5
3002
تگهای خبر: آب , امنیت , برگ , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه