مدیركل محیط زیست اردبیل از فجایع رخ داده در زندگی حیات وحش می گوید؛

حیواناتی كه امكان دارد در ایران نیست شوند

حیواناتی كه امكان دارد در ایران نیست شوند به گزارش پرشین رز اردبیل اینجا طیف وسیعی از جانوران از نظر جثه یافت می شوند؛ از حشره خور كوتوله 2 گرمی در دشت مغان گرفته تا خرس قهوه ای به وزن بیشتر از 200 كیلوگرم و جالب تر آنكه تنها در بین مهره داران بیشتر از 250 گونه پرنده در استان اردبیل شناسایی و گزارش شده كه این تعداد گونه معادل همه گونه های پرنده چندین كشور اروپایی است اما چه حیف و صد افسوس كه جانشان با شكار بی رویه و تخریب وسیع زیستگاه های آن در خطر است و امكان دارد در ایران نیست شوند.


متاسفانه روند انقراض گونه های زیستی با سرعت نگران کننده ای افزایش یافته و ایران هم از این گردونه انقراض درامان نیست و بطور قطع با حذف هر گونه جانوری از چرخه طبیعت و از دست رفتن نقش آن در پایداری محیط زیست، کره خاکی یک قدم به سمت نابودی پیش خواهد رفت.
وضعیت قرقاول نماد حیات وحش استان اردبیل رو به اخطار است
مدیرکل محیط زیست استان اردبیل، چالش های حیات وحش استان را در مقابل ایسنا ردیف کرده و اخطار داد: متاسفانه در 3 دهه گذشته به واسطه شکار بی رویه و تخریب وسیع زیستگاه های قرقاول در مناطق جلگه ای رو به کاهش است به صورتی که سازمان حفاظت محیط زیست با تدابیر لازم در حوزه شکار این گونه و عدم صدور پروانه شکار و از سویی پشتیبانی از زیستگاه های منحصر به فرداین پرنده در مناطق میان بند و جلگه ای شرایط جمعیتی آنرا ترمیم می کند ولی هنوز وضعیت این گونه رو به اخطار است.
مدیرکل محیط زیست استان اردبیل با اشاره به اینکه قرقاول نماد حیات وحش استان اردبیل است، افزود: این پرنده با نام علمیPhsianus colchicus بزرگترین گونه از تیره ماکیان است که عموما در جنگل های مرطوب و بوته زارهای تمشک و گاه درختان پهن برگ آشیانه سازی می کند. جمعیت این گونه منحصر به فرد که از زیبائی خیره کننده ای برخوردار می باشد.
شهند با اشاره به اینکه تخریب زیستگاه، بارزترین اثر انسان بر اکوسیستم های طبیعی استان اردبیل است، تصریح کرد: به صورت عمده در نتیجه افزایش فعالیتهای کشاورزی، جاده سازی، رشد شهرنشینی و از بین بردن منابعی همچون جنگل ها، مراتع و سایر اکوسیستم های طبیعی بوجود آمده است.
وی افزود: تخریب بعضی از زیستگاه ها و انقراض گونه هایی مثل آهوی دشت مغان، قوچ و میش ارمنی طی سالیان گذشته مصداقی از نتایج تخریب زیستگاه ها در این استان است.

بیشتر زیستگاه های حیوانات اردبیل به تصرف انسانها درآمده است
مدیرکل محیط زیست استان اردبیل افزود: تضاد منافع و تعارضات انسان با حیات وحش یکی دیگر از چالش های پیش روی حیات وحش استان اردبیل است. امروزه انسان ها بیشتر مناطق استان اردبیل را که قبلا در آنها اثری از سکونت انسان دیده نمی شد، به تصرف خود درآورده اند. این امر از یک سو باعث تخریب زیستگاه ها و منابع و از طرفی منجر به افزایش تقابل و مواجهه گونه های حیات وحش با انسان شده است.
مرگ و میر دسته جمعی حیات وحش چالش دیگر محیط زیست ایران
وی در ادامه با اشاره به صدمه های طبیعی حیات وحش هم اشاره نمود و اظهار داشت: شیوع انواع بیماری های حیات وحش در خلال سال های اخیر و مرگ و میر دسته جمعی حیات وحش چالش دیگری را به این مخلوقات زیبای خداوندی در جای جای کشور وارد کرده که خوشبختانه این بیماری ها تابحال درهیچ یک از زیستگاه های استان اردبیل گزارش نشده است.
شکار بی رویه و غیرقانونی حیات وحش پس از تخریب زیستگاه، دومین عامل اصلی نابودی حیات وحش استان اردبیل
شهند، شکار بی رویه و غیرقانونی حیات وحش پس از تخریب زیستگاه را دومین عامل اصلی نابودی حیات وحش استان دانست و اظهار نمود: حضور دام بیشتر از ظرفیت در زیستگاه ها هم یکی دیگر از چالش های حیات وحش استان است که متاسفانه هم اکنون 2 برابر ظرفیت استان است.

به گفته مدیرکل محیط زیست استان از دیگر عوامل بروز چالش برای حیات وحش استان اردبیل می توان به جزیره ای شدن زیستگاه ها و جمعیت گونه ها، وجود سلاح های غیر مجاز، خشکسالی های متناوب، نبود امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی کافی برای حفاظت و ضعف قوانین و مقررات اشاره نمود.
تنوع زیستی یا غنای گونه ای، شبکه ای از همه موجودات زنده، شامل گیاهی و جانوری است و نژادهای انسان و انواع جانوران، گیاهان و موجودات تک سلولی را در بر می گیرد. گونه های زیستی علاوه بر آنکه نیازهای ضروری و اولیه انسان ها نظیر خوراک، پوشاک، مسکن و دارو را فراهم می آورند، می توانند بر سلامت و شادابی روح و جسم، رونق اقتصادی و پیشرفت روز افزون جامعه بشری و پایداری محیط زیست جهان و کشورها نقش داشته باشند.
از طرفی دیگر تنوع زیستی، میراث ارزشمندی است که بشر آنرا از نسل های قبل به امانت گرفته است و باید به نسل های بعد بسپارد و حفاظت از آن، ریشه در اخلاق، فرهنگ و اعتقادات ملت ها دارد. نحوه برخورد انسان با محیط زیست، رابطه نزدیکی با فرهنگ و ارزش های اخلاقی در ادیان و جوامع گوناگون دارد. در بیشتر مذاهب، همچون دین اسلام به صورت ویژه احترام به طبیعت و حفاظت از گونه های زیستی موجود در آن، مورد توجه و جزو تعالیم دینی به حساب می آید. این امر در فرهنگ های بومی و جوامع پایبند به اعتقادات سنتی هم مورد توجه قرار دارد.

استان اردبیل به علت موقعیت جغرافیایی، برخورداری از تنوع اقلیمی و اکوسیستمی و با وجود منابع آبی مطلوب از غنای گونه ای بالایی برخوردار می باشد. برپایه آخرین بررسی ها بیشتر از 353 گونه جانوری شامل پستاندار، پرنده، خزنده، دوزیست و ماهی در اکوسیستم های خشکی و آب های داخلی استان اردبیل شناسایی شده است.
سعید شهند گفته، در این منطقه پستانداران با 47 گونه شناسایی شده، طیف وسیعی از جانوران را از نظر جثه در بر می گیرد، به صورتی که از حشره خور کوتوله 2 گرمی در دشت مغان تا خرس قهوه ای به وزن بیشتر از 200 کیلوگرم در اغلب زیستگاه های طبیعی استان را می توان در این رده مشاهده کرد.
به گفته وی، همینطور در بین مهره داران بیشتر از 250 گونه پرنده شناسایی و گزارش شده که از این تعداد گونه معادل گونه های پرنده گزارش شده در چندین کشور اروپایی است، به صورتی که پرندگان به جهت برخورداری از قدرت پرواز، صاحب وسیع ترین محیط بلامعارض در جهان یعنی هوا هستند.
هم حالا پرندگان مهاجری نظیر پلیکان خاکستری، باکلان کوچک، عروس غاز، اردک بلوطی، هما، عقاب طلایی، لاچین، بالابان، شاهین، بحری، غاز پیشانی سفید کوچک و تعدادی دیگر از گونه ها در استان اردبیل و کشور و حتی در سطح جهانی در خطر بوده و جزء پرندگان حمایت شده و در معرض تهدید هستند.



1399/07/22
13:07:56
5.0 / 5
1995
تگهای خبر: آب , برگ , بیماری , جزیره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه