بحران دورریز غذایی

بحران دورریز غذایی پرشین رز: به گزارش پرشین رز، رییس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران ضمن ارائه آماری از وضعیت پسماند غذایی شهر تهران درباره ی راه حل کاهش میزان پسماند اظهار داشت: برای کاهش میزان پسماند باید تغییر رفتار به وجود آید.


به گزارش پرشین رز به نقل از ایسنا، امروز ۲۴ مهرماه (۱۶ اکتبر) روز جهانی غذا است. تصویب ۱۶ اکتبر به عنوان روز جهانی غذا در نوامبر ۱۹۷۹ در بیستمین کنفرانس کشورها که با شرکت اعضای سازمان خواروبار و کشاورزی (FAO) تشکیل شده بود توسط وزیر بهداشت مجارستان به عنوان رئیس این کنفرانس اعلام شد، این روز به افتخار تأسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵ نامگذاری شده است و در سراسر جهان گرامی داشته می شود.
شعار امسال روز جهانی غذا؛ «هیچ کس را نادیده نگیرید؛ تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر، زندگی بهتر» است.
در این راستا فاطمه اکبرپور در گفت و گو با ایسنا، درباره ی آمار پسماندهای غذایی استان تهران اظهار نمود: پسماندهای غذایی عمدتاً پسماندهای تر موجود در پسماندهای عادی و خانگی هستند. ۶۵ تا ۷۰ درصد پسماندهای شهر تهران شامل ترکیبات آلی، پسماندهای تر و دورریزهای غذایی می شوند.
وی اضافه کرد: اسم این پسماندها غذایی است اما در صنف های مختلف مانند رستوران ها، سبزی فروشی ها، میوه فروشی ها و... نیز تولید می شوند و تنها متعلق به پسماندهای خانگی نیستند.
رئیس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران به ارائه راهکارهایی جهت کاهش میزان تولید پسماند پرداخت و اظهار داشت: برای کاهش میزان پسماند باید تغییر رفتار به وجود آید. تنها رفتار مصرف کننده مانند اسراف و عدم نگهداری درست از موادغذایی علت این مشکل نیست. عوامل دیگری مانند کیفیت کالای تولیدشده نیز مهم هستند.
اکبرپور به مراحل مختلف تولید پسماندهای غذایی اشاره نمود و توضیح داد: قسمتی از پسماندهای میوه و سبزیجات در مرحله کشت و زرع تولید می شوند. قسمتی از دورریزها با انتقال از مزرعه تا محل تولید ایجاد می شوند همین طور به دلیل فسادپذیر بودن این مواد، اگر در مدت زمان درست به مرحله مصرف نرسند از حیز انتفاع خارج و در محل توزیع به دورریز تبدیل می شوند.
وی تصریح کرد: برای کاهش تولید پسماند در تمام مراحل تولید کالا چه صنعتی، چه کشاورزی، انتقال و مصرف باید مدیریت و برنامه ریزی درست داشته باشیم. به عبارتی ابتدا باید تغییر رفتار برای تولید کالای باکیفیت و با عمر بالاتر داشته باشیم سپس تغییر رفتار و اصلاح الگوی مصرف برای مصرف کننده رخ دهد تا اسراف نکند، درست و به اندازه خرید کند، مدت زمان نگهداری محصول را نیز صحیح رعایت کند. اصول نگهداری از کالا را یاد بگیرد تا مواد به دورریز تبدیل نشوند.
اکبرپور به ارائه مثال هایی از زندگی روزمره پرداخت و اضافه کرد: هنگام آشپزی با یک حواس پرتی کوچک بخش بیشتری از غذا را به دورریز تبدیل می کنند. هنگام خرید در فروشگاه، جاذبه ای کاذب در افراد موجب خرید محصولاتی می شود که به آن نیاز ندارند و در نهایت به دلیل عدم مصرف، محصول به پسماند و دورریز تبدیل می شود.
وی تصریح کرد: میزان نیاز خانواده به محصولات غذایی را باید بدانیم تا بیش از حد خرید نکنیم. با آموزش برای تغییر رفتار می توان خیلی از این اقدامات را انجام داد.
رئیس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران به ارائه آماری از میزان دورریز ایران در مقایسه با اتحادیه اروپا پرداخت و اظهار داشت: در ایران میزان دورریز غذایی بسیار بالاست که این مساله به دلیل دسترسی بسیار به منابع یا الگوی نادرست مصرف است البته در این میان کیفیت کالا نیز اهمیت دارد.
وی افزود: ایران یک سوم اتحادیه اروپا دورریز غذایی دارد. اتحادیه اروپا شامل ۲۷ کشور است؛ یعنی ایران به تنهایی به اندازه یک سوم این ۲۷ کشور دورریز و پسماند غذایی دارد.
اکبرپور درباره ی راه های استفاده مجدد از مواد غذایی و پیشگیری از تبدیل به پسماند شدن مواد غذایی توضیح داد: می توان برخی موارد مانند سبزیجات و نان هایی که از حیز انتفاع خارج شده اند را روانه واحدهای تبدیل خوراک دام و طیور کرد تا برای آنها قابل استفاده گردد. توزیع کنندگان و فروشندگان با مشاهده این که تنها چند روز مانده به پایان تاریخ انقضای یک محصول می توانند محصول مورد نظر را بوسیله استارتاپ ها و اپلیکیشن ها با قیمت پایین تر به مصرف مردم برسانند تا از تبدیل کالا به پسماند جلوگیری شود.
رئیس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران با تکیه بر این که مدیریت صحیح مصرف دارای اهمیت است، اظهار داشت: برخی محصولات مانند میوه ها گاز اتیلن که موجب فسادپذیری می شود تولید می کنند. بهتر است مواد حاوی انتشار این گاز را در یخچال در مجاورت سایر محصولات قرار ندهیم تا از فساد دیگر مواد جلوگیری نماییم.
وی تصریح کرد: وقتی مواد به پسماند تبدیل می شوند، وارد مخازن زباله و در نهایت به محل دفن منتقل می شوند که در این موارد، دیگر نمی توان جهت استفاده مجدد از محصولات اقدامی انجام داد البته استفاده مجدد به مفهوم مصرف انسانی نیست اما با تبدیل آنها به کود نیز استفاده مفیدی از آنها می شود.
اکبرپور به بطری های حاوی آب در سطل های زباله اشاره نمود و اظهار داشت: این بطری ها علاوه بر تولید پسماند موجب افزایش شیرابه می شود این در حالیست که اگر قصد استفاده خوراکی از آب را نداریم، می توانیم آب داخل بطری را پای درخت در خیابان یا گلدان در خانه بریزیم.
رئیس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران درباره ی اهمیت آموزش و نقش دستگاه ها خصوصاً شهرداری ها اظهار نمود: برای آموزش دستگاههای مختلفی نقش دارند. آموزش برای تاثیر بیشتر باید از سنین و سطوح پایین شروع شود اما این به معنا موثر نبودن آموزش بر سایر آحاد جامعه و بزرگسالان نیست و آنان نیز از این آموزش بهره مند شوند. شهرداری ها، محیط زیست و سایر دستگاه ها مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در این پروسه تاثیر گذار هستند. به عنوان نمونه تولیدکننده کالا می تواند در بسته بندی ها آموزش های محیط زیستی را قرار دهد.
وی تصریح کرد: طبق قانون مدیریت پسماند، شهرداری ها وظیفه آموزش را برعهده دارند. آنها از ظرفیت های خوبی مانند آموزش چهره به چهره، بوسیله فضای مجازی، رسانه های ارتباط جمعی مانند صداوسیما و روزنامه ها و کتاب برخوردار می باشند و می توانند از این طرق نقش ایفا کنند.
رئیس اداره ارزیابی محیط زیست و بررسی آلودگی هوا و تغییر اقلیم اداره کل محیط زیست استان تهران درباره ی تبعات محیط زیستی تولید این میزان پسماند غذایی اظهار داشت: برای تولید مواد غذایی مانند نان، برنج و صیفی جات از طرفی مجبور به از دست دادن اکسیژن و دریافت دی اکسیدکربن - گاز گلخانه ای که موجب گرمایش زمین می شود - هستیم. از جانب دیگر بعد از مصرف، این محصولات تبدیل به پسماند و با دفن موجب تولید گاز متان می شوند که ۲۱ برابر خطرناک تر از گاز دی اکسیدکربن است. در نتیجه با تولید تمامی این گازهای گلخانه زمین گرم تر خواهد شد.
اکبرپور در آخر اظهار نمود: با تولید این محصولات که نیازمند آب بسیاری برای رشد هستند خیلی از منابع آبی ما برداشت می شوند. به عبارتی می توان گفت هر کدام از این دورریزها موجب تخریب منابع زیستی کشور خواهند شد.




منبع:

1401/07/24
13:15:43
5.0 / 5
576
تگهای خبر: آب , آلودگی , بحران , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه