به گزارش پرشین رز به نقل از روابط عمومی اداره كل حفاظت محیط زیست استان یزد، معاون محیط طبیعی اداره كل محیط زیست یزد اعلام كرد: یزد زیستگاه ۱۰ گونه جانوری درمعرض انقراض در كشور است. این گونه ها یوزپلنگ، گورخر ایرانی، گربه شنی، گربه پالاس، شاه روباه، عقاب طلایی، شاهین، بحری، بالابان و هوبره را شامل می شود.
حسن اكبری گفت: این گونه ها از ارزش حفاظتی بسیار بالایی برخوردار هستند و اهمیت تنوع زیستی استان بیشتر به خاطر این گونه هاست.
اكبری در ادامه به وضعیت پوزپلنگ در استان اشاره كرد و گفت: با وجود اقداماتی كه در گذشته برای حفاظت از این گونه در استان انجام شده اما شرایط آن در حوزه ایران مركزی بسیار نگران كننده است.
وی خاطرنشان كرد: گورخر ایرانی از جمله گونه هایی بود كه در دهه ۳۰، جمعیت قابل توجهی در اغلب دشت های استان داشت كه به علت شكار بی رویه و تخریب زیستگاه های آن در دهه ۵۰ منقرض شد.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد گفت: اما در سال ۷۶ اداره كل محیط زیست استان برای احیای گونه یاد شده اقدام به تكثیر آن در اسارت كرد و به موفقیت های خوبی هم دست یافت كه اكنون جمعیت كوچكی از گورخر در منطقه كالمند- بهاران به طبیعت بازگردانده شده است.
وی با بیان اینكه از گربه پالاس اطلاعات زیادی در دسترس نیست، افزود: البته در شیركوه و ارتفاعات شرق مهریز و شهرستان بافق حضور این گونه اثبات شده است.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد اظهار كرد: برای تعیین جمعیت این گونه و پراكنش آن در استان نیاز به اعتبار و مطالعه دقیق است.
اكبری با بیان اینكه گربه شنی از گونه های بومی بیابان های ایران است افزود: این گونه در پارك ملی سیاه كوه، پناهگاه حیات وحش دره انجیر و بخشی از شهرستان بافق و بهاباد مشاهده می شود.
وی مهمترین زیستگاه گونه یاد شده را تپه های ماسه ای بیان كرد و گفت: تهدید فعلی گربه شنی، توسعه گردشگری و كویر نوردی در كنار این تپه های ماسه ای است.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد خاطرنشان كرد: شاه روباه نسبت به بقیه گونه های در خطر انقراض استان با مشكلات كمتری روبروست و وضعیت جمعیت ان تاحدی خوب است.
اكبری افزود: گونه هایی چون عقاب طلایی، شاهین، بحری و بالابان جزو پرندگان شكاری هستند و حفاظت از آنها نیازمند نگاه ملی و جهانی است.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد اضافه كرد: هوبره، نماد حیات وحش استان است و زیستگاه آن گسترده است و مهمترین تهدید زیستگاههای این گونه هم خشكسالی و تغییر كاربری اراضی است.
وی مهمترین ابزار حفاظت از این گونه را مشاركت مردم و كشاورزان بیان كرد زیرا اراضی كشاوری گاها محل چرای این پرنده است.
معاون محیط طبیعی اداره كل حفاظت محیط زیست یزد یادآور شد: البته به غیر از این گونه ها بعضی گونه های ارزشمند و حائز اهمیتی چون پلنگ، كاركال، جیبر و آهو هم در استان وجود دارند.
اكبری گفت: بیش از ۸۰۰ گونه گیاهی، ۱۹۰ گونه پرنده، ۶۰ گونه پستاندار وحشی و بیش از ۴۰ گونه خزنده در استان شناسایی شده اند.
وی با بیان اینكه اهمیت این تنوع گونه های استان، فقط تعدادشان نیست بلكه خاص بودن آن است تصریح كرد: این گونه ها از ارزش حفاظتی بالایی برخوردار هستند و اهمیت تنوع زیستی استان به خاطر این آنهاست.