چرا فرونشست های جنوب سمنان اطراف تاغ زارهاست؟
پرشین رز: مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفته، فرونشست زمین هیچ ارتباطی نمی تواند با تاغ كاری ها داشته باشد بااینكه قسمتی از فرونشست ها در جنوب سمنان و دامغان در حوالی همین جنگل های دست كاشت باشد.
علی نقی حیدریان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینكه سطح سفره های زیرزمینی در این سه چهار دهه گذشته به شدن پایین رفته است، اظهار نمود: حدود سه دهه پیش در اراضی كشاورزی گرمسار با حفر حدود 40 متر به آب می رسیدیم و بدین جهت تمامی چاه های منطقه نیمه عمیق بودند و اصلا چاه عمیق در گرمسار وجود نداشت اما متاسفانه امروزه در شهرستان گرمسار به هیچ عنوان با چاه های نیمه عمیق به آب نمی رسیم پس همه چاه های منطقه عمیق هستند.
وی با اشاره به اینكه همه این اتفاق ها در طول كمتر از 30 سال اتفاق افتاده است، اضافه كرد: متاسفانه در این سه دهه به سبب برداشت زیاد از منابع و وقوع خشكسالی ها و تغییرات اقلیمی لطمه های جدی به منابع آب زیرزمینی در كشور و استان وارد شده است.
حیدریان از ایجاد پوشش گیاهی بعنوان موثرترین راه برای رویارویی با بیابانزایی نام برد و اظهار داشت: پیشینه بیابانزدایی در استان سمنان حداقل به بیشتر از نیم قرن پیش برمی گردد.
وی افزود: نخستین عملیات بیابان زدایی بوسیله تاغ كاری در استان سمنان به سال 1347 در روستاهای حسن آباد دامغان و اعلاء سمنان برمی گردد كه نزدیك به 52 سال از آن می گذرد.
وی با اشاره به اینكه برای تثبیت شن های روان در مناطق كویری راه های مختلفی وجود دارد، اضافه كرد: مالچ پاشی شیمیایی عوارضی هم به دنبال دارد و ریگ پاشی كه از روش های جدید است توسط استاد كردوانی، جغرافی دان پیشنهاد شده است؛ ایجاد پوشش گیاهی و بذرپاشی و تاغ كاری و... از شناخته شده ترین روش ها برای مقابله با حركت شن های روان و پیشروی كویر و بیابان است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از درختچه كویری تاغ بعنوان یكی از مهمترین پوشش های گیاهی برای مقابله با بیابان زایی نام برد و اضافه كرد: درخت تاغ در مساحتی حدود 9 تا 12 برابر ارتفاع اش به تثبیت شن ها می پردازد و بدین جهت هیچ روشی به اندازه تاغ كاری به پروسه بیابان زدایی كمك نمی كند.
وی در پاسخ به این پرسش ایسنا كه برخی افراد محلی وقوع پدیده فرونشست ها را با تاغ كاری ها مرتبط می دانند آیا دلیل علمی در این ارتباط وجود دارد اظهار داشت: به هیچ عنوان چنین نظری كارشناسانه نیست و فرونشست زمین هیچ ارتباطی نمی تواند با تاغ كاری ها داشته باشد بااینكه قسمتی از فرونشست ها در جنوب سمنان و دامغان در حوالی همین جنگل های دست كاشت باشد.
حیدریان از افت و پایین رفتن سطح سفره های آبی بعنوان مهمترین دلیل فرونشست ها یاد كرد و اضافه كرد: پایین رفتن سطح آب درست همچون یك اسفنج كه از آب خالی می شود عمل كرده و با پایین رفتن سطح آب زمین از درون تهی می شود و همین سبب می شود كه به مرور زمین فرو ریخته و این حفره های درونی با خاك بالای سفره پر شود و در نتیجه شاهد شكاف و چاله در زمین یا فرونشست باشیم.
وی فرونشست ها را نتیجه دست بردن انسان در طبیعت دانست و اظهار داشت: ایجاد چاه های متعدد، برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی در كنار وقوع خشكسالی های پی درپی در یك دهه گذشته از اصلی ترین دلیلهای فرونشست ها در زمین هستند بااینكه منابع طبیعی استان در این ارتباط كار پژوهشی دقیقی انجام نداده است اما بی شك مهمترین عامل وقوع این پدیده را باید در همین برداشت بی رویه از سفره های زیرزمینی و تهی شدن زمین از درون جست وجو كرد.
منبع: پرشین رز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب