به گزارش پرشین رز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، ضیاء الدین شعاعی مدیر ملی كمیته مقابله با گرد و غبار در نشست توسعه همكاری های محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با اشاره به اینكه طوفان های گرد و غبار به یك چالش بزرگ در ایران تبدیل شده است، اظهار داشت: باآنكه دو دهه قبل ایران در بعضی قسمت های بیابانی خود با پدیده هایی مشابه رو به رو بود اما امروز این مورد ۲۳ استان كشور را تحت تاثیر قرار داده است.
وی اضافه كرد: یكی از پرسش ها این است كه تعریف طوفان گرد و غبار چیست زیرا هیچ تعریف دقیقی در دنیا برای طوفان گرد و غبار نیست.
شعاعی ادامه داد: در ایران وقتی غلظت ذرات pm۱۰ بیش از ۱۵۰ میكروگرم بر مترمكعب باشد و به مدت بیش از دو ساعت ادامه داشته باشید، می گوئیم طوفان گرد و غبار پدید آمده و ازاین رو وقتی می گوییم روزهای غبارآلود، بر اساس همین تعریف است.
مدیر ملی كمیته مقابله با گرد و غبار با اشاره به اینكه از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۵ شاهد افزایش تعداد روزهای گرد و غباری در ایران بوده ایم، اظهار داشت: این بدان معنا است كه تغییری در طبیعت رخ داده كه تعداد روزهای غبارآلود ما از ۲۳ روز به ۲۳۰ یا ۲۸۰ روز در بعضی استان ها رسیده است.
این مقام مسئول با بیان اینكه از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ شاهد افزایش طوفان های گرد و غبار در خوزستان بودیم، اظهار نمود: با تعریفی كه در بالا عرضه شد، در اهواز ۳۰۰ تا ۳۵۰ روز غبارآلود وجود دارد كه البته شدت و زمان آن متفاوت است.
شعاعی تصریح كرد: این بدان معنا است كه تغییری در طبیعت رخ داده و طوفان ها هشداری از این تغییر است. به طور نمونه وقتی تالاب ها به علت خشكسالی و مدیریت نادرست منابع و مصارف آب، خشك می شوند، به كانون های گرد و غبار تبدیل خواهند شد.
وی ادامه داد: البته ایران تنها از ناحیه كانون های داخلی مورد هجوم طوفان های گرد و غبار نیست و كانون های گرد و غبار كشورهای همسایه همچون یمن، عربستان، اردن، عراق و سوریه هم بر ایران تاثیر می گذارند.
مدیر ملی كمیته مقابله با گرد و غبار با اشاره به اینكه بی آبی اصلی ترین و مهم ترین عامل تولید طوفان های گرد و غبار و شن است، اظهار داشت: ایران ۲۳ سال است كه با پدیده خشكسالی و كمبود آب رو به رو است و البته این مشكلی بزرگ در كل منطقه است.
این مقام مسئول تصریح كرد: در كنار بحران خشكسالی و كمبود بارش ها، عوامل انسان ساخت همچون مدیریت نادرست منابع و مصارف آب به تشدید پدیده هایی همچون طوفان های گرد و غباری كمك می نماید. این در شرایطی است كه متاسفانه مدیریت منابع و مصارف آب در سال های خشكسالی همچون سال های ترسالی است و در حقیقت مدیریت منابع آبی در حوضچه های آبی وجود ندارد.
شعاعی اظهار نمود: در خوزستان پنج سال متوالی است كه شاهد بارشی ۵۱ درصد كمتر از میانگین بارش هستیم و همین عامل در كنار عوامل انسانی منجر به خشك شدن تالاب ها و مستعد شدن آن ها برای تبدیل به كانون های گرد و غبار می گردد.
وی اشاره ای هم به تالاب بین المللی هامون در شرق ایران داشت و اظهار داشت: افغانستان حاضر نیست بر سر مبحث تقسیم منابع آبی و تامین حق آبه تالاب بین المللی هامون كه منابع اصلی آب آن در افغانستان است مذاكره كند و همین مبحث منجر به شرایط نامناسب بخش ایرانی تالاب بین المللی هامون شده است.
مدیر ملی كمیته مقابله با گرد و غبار، جنگ و ناامنی و مهاجرت مردم به علت جنگ و رهاسازی زمین های كشاورزی را یكی دیگر از عوامل تشدید طوفان های گرد و غبار در منطقه و شكل گیری كانون های جدید گرد و غبار دانست و اضافه كرد: وقوع و شدت طوفان شن و گرد و غبار به دو عامل شرایط زمین یا رطوبت خاك و سرعت و شدت باد مرتبط است.
شعاعی گزارشی هم از وضعیت مانیتورینگ و پایش طوفان های گرد و غبار در ایران داد و اظهار داشت: هم اكنون بالاترین میزان غلظت طوفان قابل اندازه گیری ۱۰ هزار میكرو گرم بر متر مكعب است و بنابراین نمی توانیم با اطمینان بگوییم طوفان هایی با غلظت بیشتر نبوده است.
نشست شش روزه توسعه همكاری های محیط زیستی ایران و اتحادیه اروپا با موضوعات آلودگی هوا، آب و محیط زیست دریایی و اقتصاد چرخشی با محوریت پسماند از بامداد روز سه شنبه ۳۰ آبان ماه در محل برج میلاد تهران شروع به كار كرد و تا یكشنبه ۵ آذرماه ادامه دارد.