تنظیم لایحه ای برای واریز بخشی از عوارض آلایندگی به حساب صندوق محیط زیست

تنظیم لایحه ای برای واریز بخشی از عوارض آلایندگی به حساب صندوق محیط زیست به گزارش پرشین رز معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از تنظیم لایحه ای برای پرداخت ۲۰ درصد از عوارض آلایندگی صنایع به صندوق ملی محیط زیست اطلاع داد و اظهار داشت: این لایحه حالا در اختیار شورای نگهبان است و امیدواریم از سال ۱۴۰۰ به بعد ۲۰ درصد از عوارض آلایندگی به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز شود.



مسعود تجریشی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: با یک برنامه ­ریزی محیط ­ زیستی می­ توان علاوه بر حفظ محیط زیست و کاهش آلودگی ها سبب تقویت اقتصاد ملی و اشتغال زایی شویم. به صورت کلی می توان اظهار داشت که محیط زیست در کنار صنعت است و تلاش می کند که با همکاری دانشگاه­ ها، بخش خصوصی، مراکزتحقیقاتی و شرکت ­های دانش بنیان و فناوری در جهت حل مشکلات محیط زیست به صنایع آلاینده کمک نماید.

وی اضافه کرد: خواست همیشگی سازمان حفاظت محیط زیست این است که بخشی از تسهیلات عوارض آلایندگی که به خزانه دولت پرداخت و به حساب شهرداری ­ها واریز می شود، برای رفع آلودگی های زیست محیطی و پیشگیری از تخریب محیط زیست هزینه شود. سازمان حفاظت محیط زیست مطابق ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده لایحه ­ای را تنظیم کرده است که بر مبنای آن ۴۰ درصد از عوارض آلایندگی صنایع به شهرداری ­ها، ۴۰ درصد به وزارت راه و شهرسازی و ۲۰ درصد هم به صندوق ملی محیط زیست واریز شود.

به گفته معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست این لایحه حالا در اختیار شورای نگهبان است و به برخی از بندهای آن ایرادهایی وارد شده است که در صورت رفع آن ­ها به دولت ابلاغ خواهد گردید تا از سال ۱۴۰۰ به بعد ۲۰ درصد از عوارض آلایندگی به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز شود.

تجریشی در ادامه خاطرنشان کرد: با پیگیری ­های سازمان حفاظت محیط زیست طی سال جاری به مجلس پیشنهاد داده شد که ۳۵ درصد عوارض آلایندگی استثناً برای سال جاری به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز شود که با موافقت کمیسیون تلفیق مصوب شد این کار طی سالجاری صورت گیرد.

وی با اشاره به اینکه چندین سال است که سازمان حفاظت محیط زیست پیگیر مبحث عوارض آلایندگی است و الان قسط اول آن به صندوق ملی محیط زیست واریز شده است، اظهار داشت: به قول سازمان امور مالیاتی در سال ­های ۹۷ و ۹۸ یک درصد عوارض آلایندگی وصول شده معادل ۱۶۰۰ میلیارد تومان بود. پیشبینی می شود که برای سال های ۹۸ و ۹۹ این رقم به ۲۰۰۰ میلیارد تومان برسد که سقف ۳۵ درصدی این مبلغ برای سازمان محیط زیست ۷۰۰ میلیارد تومان است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به بخشی از برنامه ­های سازمان محیط زیست برای هزینه کرد ۳۵ درصد عوارض آلایندگی اظهار نمود: بخشی از درآمدهای حاصل از عوارض آلایندگی برای ارتقای برنامه ­های آموزشی، فرهنگسازی، توانمندسازی، کمک به رفع آلودگی ­ها و پیشگیری از تخریب محیط زیست و پایش که وظیفه اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است، هزینه می شود و سازمان برای این منظور باید به دنبال مراکز پژوهشی، شرکت­ های دانش ­بنیان و فناوری باشد.
پایش دریاهای کشور با مشارکت پژوهشگاه اقیانوس شناسی
تجریشی با اشاره به اعتبارات کم سازمان حفاظت محیط زیست برای پروژه ­های دانشی که احتیاج به تحقیقات کاربردی دارد، خاطرنشان کرد: در این موارد ما از ظرفیت دانشگاه ­ها و مراکز تحقیقاتی استفاده می نماییم. برای مثال عملیات پایش دریای خزر، عمان و خلیج فارس با مشارکت پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی انجام می ­شود همینطور برای تحقیق و کنترل میزان آلودگی ­های دریایی با استفاده از حسگرهای زیر آب و بویه ­ها از توان و تجهیزات سازمان بنادر و دریانوردی هم استفاده می شود.

وی در ادامه اظهار داشت: برای شناسایی مناطق صدمه پذیر و مستعد آتش سوزی در مراتع و جنگل ­ها با برخی دانشگاه ­ها مذاکره ­هایی برای عقد قرارداد انجام شده است.
پایش زیست محیطی در ۸۰ درصد واحدهای صنعتی انجام نمی شود
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بعضی از برنامه ­های پایش زیست محیطی در استان ­های صنعتی به دانشگاه های استان واگذار شده است، اظهارکرد: حدود ۱۲۰ هزار واحد صنعتی در کشور فعال است که فقط ۲۰ درصد آنها پایش می شوند. در مابقی آنها به علت نبود زیرساخت های مناسب پایش های زیست محیطی صورت نمی گیرد. ازاین رو سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای برنامه ­های پایش از ظرفیت پنهانی دانشگاه ­ها استفاده خواهد نمود بدون اینکه ریالی برای تجهیز آزمایشگاه ­های جدید هزینه شود.

تجریشی با اشاره به اینکه پایش صنایع ۱۶ کلانشهر و شهر عسلویه به دانشگاه ­ها واگذار شده است، اظهار داشت: یک سوم درآمدهای حاصل از عوارض آلایندگی برای کمک به سمن ها، آموزش، توانمندسازی و فرهنگ­سازی در نظر گرفته شده است و دو سوم آن طبق قانون به شرکت­ های دانش بنیان و فناوری بعنوان مجموعه هایی که واسطه میان سازمان حفاظت محیط زیست و صنایع هستند پرداخت می ­شود. به عبارتی دو سوم درآمدهای حاصل از عوارض آلایندگی از راه وام برای خریدتسهیلات به صنایع تعلق می ­گیرد که بخشی از مشکلات آلایندگی صنایع را حل خواهد نمود.

وی افزود: در این حوزه حدود ۵۰۰ میلیارد تومان تعهد بوجود آورده ­ایم و در این ارتباط به دنبال پروژه ­های کوچک و متوسط رفته­ ایم که با اثرگذاری بالا و با سرمایه ­گذاری های کم می ­توانند باعث اشتغال زایی شوند.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه مردم می ­توانند متوجه تغییر محیط زیست کشور از یک سال تا دو سال آینده شوند، اظهار داشت: خیلی از صنایع معضلات ناشی از انتشار بوهای مشمئز کننده دارند و متاسفانه تابحال نتوانسته ­ایم این معضل را حل نماییم. حالا در حال عقد قراردادی هستیم تا استانداردهایی را در اینباره تدوین کنند همچون برنامه های ما کمک به شرکت هایی است که دستگاه هایی برای رفع بو می سازند. ازاین رو به استان ­ها ابلاغ می ­کنیم تا صنایعی که معضل بوی نامطبوع را دارند شناسایی و برای خرید تکنولوژی معرفی شوند. در غیر این صورت باید عوارض آلایندگی پرداخت کنند.

تجریشی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه بین سازمان حفاظت محیط زیست با پژوهشگاه های نفت، نیرو و علوم زمین اظهار داشت: ما پیشنهاد داده ­ایم که این پژوهشگاه ها به مثابه دفاتر فنی سازمان حفاظت محیط زیست عمل کنند و مسائل فنی محیط زیست به وسیله این پژوهشگاه­ ها که وابسته به صنعت هم هستند صورت گیرد.

به گفته معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، سالانه بیش ازیک میلیارد دلار کاتالیست مربوط به صنعت نفت و پتروشیمی وارد کشور می ­شود که در اینباره با پژوهشگاه های شیمی و مهندسی شیمی قراردادی را منعقد کرده ایم تا پلاتین و طلا و سایر مواد دارای ارزش اقتصادی از آن ­ها را استخراج کنند.
حدود ۸۵ درصد فارغ التحصیلان محیط زیست کشور بیکار هستند
تجریشی با اشاره به اینکه متاسفانه حدود ۸۵ درصد فارغ التحصیلان محیط زیست کشور بیکارند، اظهار داشت: در حوزه IT هم برنامه ­ریزی ­هایی صورت گرفته و راهکارهایی برای پایش سفارش شده است همینطور درنظر داریم تا مراکزی را بعنوان مراکز نوآوری ایجاد نماییم تا مشکلات صنعت را به صورت خاص شناسایی و مشکل آلایندگی صنایع بزرگ و متوسط را حل کنند. این اقدامات سبب تقویت اقتصاد ملی و اشتغالزایی خواهد شد.

معاون محیط زیست انسانی با اشاره به اینکه هنر محیط زیست «نه گفتن به توسعه» نیست، خاطرنشان کرد: هنر این است که اقتصاد، توسعه، پیشرفت، اشتغال و حفظ محیط زیست را برای نسل حاضر و آینده با هم داشته باشیم. ما محیط زیستی ­ها فکر می ­کنیم اگر در مناطق حفاظت شده را روی مردم ببندیم، از آنها حفاظت کرده­ ایم درحالیکه اینطور نیست.

تجریشی در انتها اظهار داشت: بخش قابل توجهی از کانون ­های تولید گرد و غبار ازمناطق حفاظت شده است که باید پرسید آیا اینگونه حفاظت درست است یا خیر؟ مشارکت مردم و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی می­ تواند به حفظ مناطق حفاظت شده کمک نماید. ما اگر اقتصاد نداشته باشیم نمی ­توانیم به صنعت کمک نماییم تا آلودگی ها را رفع کند. نگاه محیط زیستی با همه چیز مخالفت کردن نیست. ما باید با حفظ محیط زیست، اقتصاد و اشتغال را هم داشته باشیم و فرهنگ زیست ­محیطی را ترویج دهیم و اگر به فعالیتهای صنایع مجوز ندهیم به شکل غیرقانونی اقدام خواهند کرد و هر روز وضعیت محیط زیستبحرانی ­تر می شود.





منبع:

1399/05/25
13:48:50
5.0 / 5
2459
تگهای خبر: آب , آتش , آلودگی , اقیانوس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه