در قالب یك پژوهش بررسی شد؛

تاثیر رطوبت و دما در تالاب گاوخونی بر خرد اقلیم منطقه

تاثیر رطوبت و دما در تالاب گاوخونی بر خرد اقلیم منطقه پرشین رز: اصفهان نتایج یک مطالعه نشان داد که هرچه میانگین بدست آمده از شاخص رطوبت در تالاب کمتر باشد، دمای اطراف بالا رفته و تاثیر به سزایی بر افزایش دمای منطقه و کاهش مطلوبیت مناطق اطراف دارد.



تالاب­ها همچون با اهمیت ترین سرمایه­ های ملی و بین المللی هستند که تاثیرات فراوانی بر خرد اقلیم و اکوسیستم ­های اطراف دارند، بنا بر این حفاظت از آن­ها بعنوان یکی از طبیعی ترین زیستگاه­ها، امری مهم وضروری است. این سیستم­های پویا دارای گستره­ی وسیعی از خدمات اکوسیستمی پشتیبان حیات هستند و بنا بر این می­ توانند در مناطق نزدیک به شهرهای پرجمعیت بعنوان یک خنک­کننده عمل کرده و موجب تعدیل دمای شهری شوند.

در پژوهشی که توسط مرضیه حکمتی، کامران شایسته، حمید نوری و شیوا غریبی انجام گرفت، تاثیر رطوبت و دما در تالاب گاوخونی بر خرد اقلیم منطقه بررسی گردید.

دراین مطالعه از پارامترهای دما و پوشش گیاهی جهت بررسی تاثیر تالاب گاوخونی بر مناطق اطراف استفاده شد به همین دلیل دمای چهار منطقه همچون تالاب، مناطق دارای پوشش گیاهی اطراف، کل پهنه­ اطراف تالاب و همین طور زمین­های بایر اطراف مورد بررسی قرار گرفته است و از مدل سبال برای نشان دادن این تغییرات استفاده شده است.

هدف از این پژوهش بررسی اثر تالاب گاوخونی بر خرد اقلیم منطقه، به وسیله­ الگوریتم توازن انرژی در سطح زمین(سبال)، با ترکیب دو سنجنده­ی مودیس و لندست بطور هم­زمان است.

به طور کلی می­ توان این پژوهش را به پنج مرحله­ کلی تقسیم بندی کرد. بخش اول شامل جمع ­آوری داده ­های هواشناسی مورد نیاز و دریافت تصاویر ماهواره ­ای و انجام تصحیحات مورد نظر است. داده­ های هواشناسی شامل (دمای کمینه، بیشینه، رطوبت نسبی، بارندگی، تبخیر، سرعت باد) است که از ایستگاه سینوپتیک نائین که نزدیکترین ایستگاه به تالاب و همین طور دارای اطلاعات کامل و دقیقی است، به دست آمد. در بخش دوم بعداز دریافت تصاویر و تجزیه وتحلیل آن­ها، باتوجه به این که تصاویر برای دوره­ی ۲۰ ساله در دسترس نبود و از تصاویر مودیس بصورت هم­زمان با تصاویر لندست و با درنظرگرفتن شرایط پوشش ابر استفاده شد.

در بخش سوم مساحت پهنهی آبی و خشکی تالاب مورد بررسی قرار گرفت. براین اساس ۱۰ تصویر از دو سنجنده­ی لندست و مودیس هم­زمان، بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ برگزیده شد که ۵ تصویرمربوط به سال ­های ترسالی تالاب (۲۰۰۴-۲۰۰۵-۲۰۰۶-۲۰۰۷-۲۰۰۸) و همین طور ۵ تصویر مربوط به سال ­های خشکسالی تالاب (۲۰۰۰-۲۰۱۳-۲۰۱۵-۲۰۱۶-۲۰۱۹) است. در بخش چهارم، با بهره گیری از الگوریتم توازن انرژی در سطح زمین میزان دمای سطح زمین مورد بررسی قرارگرفت. الگوریتم توازن انرژی سطح زمین(سبال) الگوریتم نسبتا جدیدی است که با بهره گیری از سنجش از دور برای تخمین دمای سطح زمین مورد استفاده قرار می­ گیرد. می ­توان اظهار داشت که این الگوریتم پروسه توازن انرژی را بر طبق میزان شار گرما و بخارآب انتقال یافته درهرپیکسل محاسبه می­ کند. درنهایت با بهره گیری از شاخص ارزیابی تغییرات میزان دمای منطقه و تاثیر آن برخرد اقلیم بیان می­ شود.

شاخص ارزیابی تغییرات میزان دمای منطقه با بهره گیری از رابطه ارتباط بین میزان رطوبت و خشکسالی را بیان می­ کند. دراین شاخص، T میانگین دمای اندازه ­گیری شده درایستگاه سینوپتیک نائین وLST میانگین دمای اندازه ­گیری شده به وسیله­ الگوریتم سبال در تصاویر مورد نظر است. در بخش آخر بمنظور بررسی میزان رطوبت منطقه از شاخص wetness استفاده شد.

نقشه های LST بدست آمده با بهره گیری از الگوریتم توازن انرژی(SEBAL) برای چهار محدوده مورد نظر، در دوره زمانی ۲۰ ساله، نشان داد که میانگین شاخص برآورد شده برای کل محدوده ها در زمان خشکسالی ۸۶.۰ و در زمان ترسالی ۷۳.۰ است.

بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان اظهار داشت که در زمان ترسالی، LST کمتر از زمان خشکسالی است. همین طور نقشه های WETNESS برآورد شده به وسیله شاخص TASSELED CAP نشان داد که میانگین شاخص ارزیابی تغییرات اندازه گیری شده، در زمان ترسالی۰۵.۰ و در زمان خشکسالی ۰۴.۰ است. به عبارتی میزان رطوبت به دست آمده حاکی از کاهش میزان رطوبت در زمان خشکسالی و افزایش آن در زمان ترسالی است، پس میانگین برآورد شده در زمان ترسالی منفی تر است.

نتایج مربوط به بررسی رطوبت منطقه نشان داد که تراکم پوشش گیاهی اطراف تالاب در ترسالی بیشتراست. بدین سبب می توان گفت که خرد اقلیم اطراف تالاب تحت تاثیر مستقیم ترسالی و خشکسالی تالاب گاوخونی است.

محققان این پژوهش نتیجه گیری کردند که زیستگاه های تالابی از مهم ترین اکوسیستم های طبیعی هستند که تاثیر به سزایی در توسعه مناطق اطراف خود دارند به عبارتی تاثیر قابل توجهی بر میزان دمای منطقه اطراف و همین طور تراکم پوشش گیاهی اطراف خود دارد و گفتند که هر چه میانگین رطوبت برآورد شده برای تالاب بیشتر باشد، میانگین شاخص تغییرات دمای منطقه کم شده است و هرچه میانگین به دست آمده از شاخص رطوبت در تالاب کمتر باشد، دمای اطراف بالا رفته و تاثیر به سزایی بر افزایش دمای منطقه و کاهش مطلوبیت مناطق اطراف دارد.

نتایج این پژوهش در مجله اکوسیستم بیابانی دانشگاه کاشان در سال ۱۴۰۰ منتشر گردید.





منبع:

1400/08/16
13:06:45
5.0 / 5
547
تگهای خبر: آب , باد , بارندگی , برگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۵
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه