معاون محیط زیست اصفهان در گزارش پرشین رز؛

فلامینگوها در گاوخونی فرود آمدند

فلامینگوها در گاوخونی فرود آمدند به گزارش پرشین رز، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل محیط زیست اصفهان از فرود فلامینگوها در تالاب بین المللی گاوخونی در فروردین سال جاری خبرداد.



حسین اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با آخرین وضعیت تالاب بین المللی گاوخونی، عنوان کرد: اسفند ماه سال ۱۴۰۱، دو بار رهاسازی موقت به سمت تالاب انجام شده که در مجموع حدود هفت میلیون مترمکعب آب وارد گاوخونی شد.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه حالا خروجی سد رودَشتَین به سمت پایین دست رودخانه بسته است، تصریح کرد: طی چند روز اخیر که آب برای کشاورزی شرق اصفهان رهاسازی شده، این سد بسته شده علیرغم این که قرار بود جریان نسبی آب به سمت پایین دست و تالاب جریان داشته باشد، این اتفاق نیافتاد و سد کامل بسته است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان ضمن اشاره به این که رودشتین آخرین سد سازه ای در رودخانه زاینده رود و در فاصله ۸۵ کیلومتری از تالاب گاوخونی است که آب را به داخل کانال های کشاورزی هدایت می کند، افزود: به رغم این که هم اکنون آب برای کشاورزی شرق اصفهان در رودخانه جاری است و رودخانه شور دهاقان دبی خوبی دارد و به رودخانه زاینده رود می پیوندد متأسفانه سد رودشتین به صورت کامل بسته است و آبی که به سمت تالاب جاری بوده چون پشتوانه ای ندارد به سرعت کم و کمتر می شود.
۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب به سمت گاوخونی در جریان است
اکبری اضافه کرد: بر مبنای بازدیدی که ۱۴ فروردین ماه از تالاب بین المللی گاوخونی داشتیم ورودی آب به بند شاخ کنار از یک مترمکعب بر ثانیه در ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۱ بدلیل بسته شدن سد رودشتین حالا به حدود ۲۵۰ لیتر بر ثانیه رسیده است.
وی ضمن اشاره به این که به دنبال ۲ بار رهاسازی آب به سمت گاوخونی در اسفند ماه سال قبل و بارش های بهمن حدود هفت درصد از پهنه ۴۷ هزار هکتاری این تالاب مرطوب شده است، اظهار داشت: باید توجه داشت که دبی آب در بند شاخ کنار در ۱۰ کیلومتری تالاب گاوخونی هم اینک ۲۵۰ لیتر بر ثانیه بوده و آب دیگری وارد گاوخونی نمی شود که در نتیجه با گرم تر شدن هوا رطوبت هفت درصدی پهنه تالاب هم حالا کمتر شده است.
آماری از تعداد فلامینگوها در گاوخونی در دست نیست
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با اشاره به اینکه رایزنی ها برای تأمین حقابه گاوخونی در سطح ملی و استانی ادامه دارد، به فرود پرندگان مهاجر به پهنه تالاب در بهار سال جاری اشاره نمود و اظهار داشت: فلامینگوها از اواخر اسفندماه سال قبل به تالاب گاوخونی آمدند اما با عنایت به این که در عمق تالاب هستند و برای پایش میدانی دسترسی به عمق تالاب وجود ندارد و تعداد آنها با عنایت به مه و غبار در تالاب، در دید دوربین مشخص نبوده، هم اکنون آماری از شمار فلامینگوها در دست نیست اما تلاش می نماییم با تصویر برداری هوایی در سرشماری آینده، برآورد جمعیتی از حضور این پرندگان داشته باشیم.
اکبری ضمن اشاره به این که در سرشماری پاییز و زمستان سال قبل شاهد تنوع گونه ای خوبی از پرندگان مهاجر در رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی بودیم، اضافه کرد: با وجود این که در بسیاری مواقع رودخانه خشک بوده اما به دنبال رهاسازی آبی که برای کشاورزی صورت گرفت و زهاب و پسابی که در پایین دست وجود داشت پرندگان آبزی هم مشاهده شدند.
وی افزود: باید توجه داشت که تعداد، تراکم و تنوع گونه ای پرندگان در حوضه زاینده رود نسبت به زمانی که وضعیت آبی تالاب و رودخانه مناسب بود به مراتب کمتر است اما با این حال، چون تالاب یک موقعیت فوق العاده در مرکز کشور بوده، سال جاری تنوع جمعیت قابل توجهی از انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی را داشتیم که اوایل پاییز، در طول پاییز و اوایل زمستان در بازه های مختلف وارد رودخانه و تالاب شدند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان ضمن اشاره به این که پرندگان مهاجر از اواخر اسفند تا اوایل فروردین به زیستگاه اولیه خود در عرض های شمالی و سیبری بازمی گردند، عنوان کرد: هم اکنون برخی پرندگان همچون حواصیل خاکستری، سنقرها، انواع اردک ها مانند خوتکا، اِگرِت و کشیم، آبچلیک ها و تعدادی فلامینگو در تالاب هنوز حضور دارند.
اکبری با اشاره به اینکه حالا تعداد و تنوع پرندگان مهاجر در تالاب و رودخانه نسبت به زمستان و پاییز سال قبل کمتر است، تصریح کرد: برخی از پرندگان مهاجرت کردند و از طرفی آب رودخانه از سد رودشتین به روی تالاب بسته است و هوا رو به گرمی است. پرندگان در شرایط موجود اسکان موقت دارند و بزودی جابه جا می شود.
آبی برای جوجه آوری فلامینگوها وجود ندارد
وی ضمن اشاره به این که حالا فصل جوجه آوری پرندگان است، اظهار داشت: به صورت موردی جوجه آوری در نیزارهای پایین دست رودخانه زاینده رود، حد فاصل سد رودشتین تا تالاب و از ورزنه تا گاوخونی مشاهده شده اما به صورت مشخص زمانیکه آب جاری نباشد بخش زیادی از جوجه آوری پرندگان از دست می رود.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان خاطرنشان کرد: اگر وضعیت جریان آب به سمت تالاب خوب باشد حتما جوجه آوری فلامینگوها را خواهیم داشت اما سال جاری با عنایت به گرم شدن هوا فلامینگوها در شرایط فعلی اگر در داخل گاوخونی تخم گذاری کنند موفقیتی برای زادآوری ندارند چون آبی برای بزرگ کردن جوجه ها نیست؛ البته تلاش می نماییم با همکاری و حمایت های بین بخشی که صورت می گیرد حقابه ای برای تالاب داشته باشیم تا شرایط و امکان جوجه آوری پرندگان مهاجر در گاوخونی را شاهد باشیم.
به گزارش پرشین رز به نقل از مهر، کم آبی و خشکی رودخانه زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی بعد از گذشت ۲۳ سال، سال هاست که این حوضه آبریز واقع در یکصد کیلومتری شرق اصفهان را گرفتار بحران های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی کرده است. تالاب بین المللی گاوخونی، عروس تالاب های ایران یکی از پُراهمیت ترین تالاب های کشور است که در تیر ۱۳۵۲ در کنوانسیون رامسر ثبت جهانی شد.
گاوخونی با وسعت ۴۷ هزار هکتار در نقطه پایانی زاینده رود در جنوب شرقی استان اصفهان و ۲۰ کیلومتری شهر ورزنه قرار دارد.
روند خشکی تالاب گاوخونی از سال ۱۳۷۸ شروع آغاز شد و در ۲ دهه اخیر بدلیل نبود آب، خیلی از زیستمندان این تالاب همچون ماهی ها، خزندگان و انواع پرندگان بومی آن از بین رفته اند.
کارشناسان همواره در باره تبعات خطرناک خشکی تالاب گاوخونی اخطار داده اند چونکه اگر این تالاب به صورت کامل خشک شود به کانون خطرناک ریزگردهای سمی تبدیل خواهد شد که تا شعاع یک هزار کیلومتری و ۱۰ استان کشور را درگیر خواهد نمود.
حقابه قانونی محیط زیست، زاینده رود و تالاب گاوخونی ۳۱۳ میلیون مترمکعب آب در سال است که سهم گاوخونی ۱۷۶ میلیون مترمکعب در سالهای خشکی زاینده رود تعیین شده و تأمین این میزان حقابه می تواند کارکرد اکولوژیک آنرا حفظ کند. این در شرایطی است که تا ۲ دهه پیش، تالاب گاوخونی سالانه با حدود یک تا دو میلیارد مترمکعب آب زاینده رود سیراب می شد.


منبع:

1402/01/16
18:28:51
5.0 / 5
470
تگهای خبر: آب , بارش , بحران , حفاظت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه