مهر از لرستان گزارش می دهد؛

بلوطستان در هراس آتش

بلوطستان در هراس آتش پرشین رز: زمستان و بهار پرباران هرچقدر که به دشت نشاط داده، جنگل های لرستان را بیمناک تابستان و حریق های آن نگه داشته است.


خبرگزاری مهر - گروه استانها - فاطمه حسینی: استان لرستان با وجود دارا بودن ظرفیتهای منحصر به فرد در حوزه اراضی جنگلی و مرتعی با مخاطرات جدی مواجه می باشد، مخاطراتی که می تواند عرصه های طبیعی این استان را به دشت های بدون آب و علف تبدیل کند. وقوع آتش سوزیهای گاه و بیگاه در حوزه های جنگلی و مرتعی، چرای بی رویه دام، تعرض به عرصه های طبیعی و تغییر کاربری ها، خسارات خشکسالی و ریزگردها، اجرای پروژه های عمرانی غیرکارشناسی و… هر کدام زخمی را بر تن زاگرس زده اند تا سکته های مختلف قلب این اکوسیستم را هر روز ضعیف تر کند. حال باتوجه به نزدیک شدن فصل گرما و اوج گیری حریق در جنگل های زاگرس متولیان استان در صدد برآمده اند با برگزاری جلسات ستاد اطفا حریق راه حل ها و برنامه هایی خاصی برای پیش گیری از وقوع حریق در جنگلها و مراتع استان عرضه کنند تا خسارات ناشی از حریق های احتمالی امسال به حداقل ممکن برسد.
حسین میرزایی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در گفت و گو با خبرنگار مهر با اعلان اینکه بیش از ۷۵ درصد از مساحت لرستان را جنگلها و مراتع تشکیل می هد، گفت: از ۲.۸ میلیون هکتار مساحت استان لرستان، ۲.۲ میلیون هکتار جنگل و مرتع است.

«زغال گیری» چالش جدی جنگل های لرستان
وی با اعلان اینکه در استان ۱.۲ میلیون هکتار جنگل و حدود یک میلیون هکتار نیز مرتع در لرستان وجود دارد، عنوان کرد: لرستان از حیث منابع طبیعی، یک استان غنی شمرده می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، بیان داشت: لرستان در رویشگاه زاگرس واقع شده، از حیث جنگل، لرستان نخستین استان زاگرس است و در کشور نیز استان چهارم شمرده می شود.
میرزایی در ادامه سخنان خود با اشاره به این که معیشت بخش زیادی از مردم به منابع طبیعی وابسته است، اشاره کرد: بیش از ۳۰ هزار خانوار مرتع دار هستند، پروانه چرا دارند، ارتباط با منابع طبیعی دارند.
وی با تأکید بر این که این ما هستیم که باید این منابع خدادادی را مدیریت، حفظ و نگهداری نماییم، اضافه کرد: عوامل انسانی، سیلاب، رانش زمین و… همچون تهدیدهای حوزه منابع طبیعی استان به شمار می آید.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اعلان اینکه منابع طبیعی یک موضوع بین نسلی است و همه در قبال حفظ، مدیریت و نگهداری از آن مسئولیت دارند، اشاره کرد: چرای بیش از اندازه و بیش از سه برابر ظرفیت مراتع، یکی دیگر از تهدیدهای حوزه منابع طبیعی در لرستان است.
میرزایی با اشاره به این که استفاده از چوب درختان به عنوان سوخت در بعضی از مناطق و جنگل های استان، اظهار داشت: متأسفانه گاهی شاهد «زغال گیری» از جنگل های استان هستیم.

۱۸ هزار هکتار از جنگل های لرستان در آتش سوخت
وی، بیان داشت: گاهی در طرح های توسعه ای نیز استانداردها و ضوابط نادیده گرفته می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با تأکید بر این که منابع طبیعی بستر حیات، تولید و امنیت زیستی به شمار می آید، افزود: در دنیا، منابع طبیعی در ردیف منابع راهبردی و راهبردی شناخته می شود.
میرزایی با اعلان اینکه طی ۱۳ سال و از سال ۸۶ تا ۹۸، حدود ۲۱۸ هزار هکتار از جنگلها و مراتع کشور گرفتار حریق شده است، اضافه کرد: سالانه ۱۷ هزار هکتار جنگل و مرتع در کشور گرفتار حریق شده است.
وی با تأکید بر این که در مدت زمان یاد شده، در لرستان نیز حدود ۱۸ هزار هکتار جنگل و مرتع گرفتار حریق شده است، اظهار داشت: سالانه هزار و ۴۰۰ هکتار از جنگلها و مراتع استان گرفتار حریق شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، افزود: از مجموع ۱۸ هزار هکتار یاد شده در استان، حدود ۱۳ هزار هکتار جنگل و پنج هزار هکتار نیز مرتع بوده که گرفتار حریق شده است.

۱۱ درصد از حریق جنگل های زاگرس مربوط به لرستان بوده است
میرزایی با تأکید بر این که سالانه حدود هزار هکتار جنگل را در استان از دست داده ایم و این آمار، یک آمار نگران کننده است، بیان داشت: در منطقه زاگرس ۱۱ استان قرار دارد، که میزان حریق و حریق جنگلها و مراتع لرستان از متوسط این منطقه هم بالاتر بوده است.
وی با اشاره به این که در استانهای زاگرس نشین، طی ۱۵ سال حدود ۱۷۶ هزار هکتار جنگل و مرتع گرفتار حریق شده است، اظهار داشت: ۱۱ درصد این میزان حریق جنگل و مرتع متعلق به استان لرستان بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، اشاره کرد: این آمار، نگران کننده است.

عامل ۹۵ درصد حریق ها انسانی است
میرزایی با اعلان اینکه در کشور برمبنای آمار ۹۰ درصد علت حریق ها انسانی و ۱۰ درصد طبیعی است، اشاره کرد: در لرستان این عدد بیش از ۹۵ درصد است و عوامل طبیعی بمراتب کمتر است، البته همه حریق ها نیز عمدی نیست و بخشی نیز سهوی است.
وی، عنوان کرد: عوامل عمدی انسانی همچون افزایش سطح اراضی کشاورزی، تبدیل جنگل به مرتع، زغال گیری و… هستند که سبب تخریب و از میان رفتن جنگلها و مراتع استان می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به نقش مؤثر آموزش و سازمان دهی مردم در امتداد صیانت از جنگلها و مراتع، افزود: ارائه آموزش ها به دهیاران، روستاییان، عشایر و… همیشه در دستور کار منابع طبیعی استان است.
میرزایی با اشاره به راه اندازی سامانه همیار طبیعی در استان و عضویت ۱۴ هزار نفر در آن، اظهار داشت: میزان بارش ها در استان طی امسال خوب بوده، وضعیت جنگل و مراتع مطلوب است و باید در امتداد صیانت از این منابع اقدامات جدی داشته باشیم.

مهار حریق در جنگل های لرستان خیلی سخت است
وی با اشاره به ایجاد «نوار آتش بر» در سطح جنگلها و مراتع استان، اشاره کرد: درحال آموزش دهیاران، مردم و… هستیم تا بتوانیم آنها را در امتداد پیش گیری از وقوع حریق در سطح جنگلها و مراتع پای کار بیاوریم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان در ادامه سخنان خود با اعلان اینکه با دستور استاندار و معاون عمرانی استانداری لرستان، ستادهای مدیریت بحران استان و شهرستان شکل گرفته است، اضافه کرد: باتوجه به میزان اعتبارات، تنها دولت نمی تواند در این رابطه پای کار باشد و می طلبد که تشکل ها و مردم نیز در این رابطه پای کار باشند.
میرزایی با اعلان اینکه یک سری تجهیزات از سالهای قبل داشتیم که آنها را آماده و تعمیر کرده ایم و درحال خریداری یک سری تجهیزات هستیم، اضافه کرد: خوشبختانه ظرفیت خیرین حوزه محیط زیست و منابع طبیعی را هم داریم و امیدواریم کسانی که توان مالی دارند در این رابطه کمک کنند.
وی اظهار داشت: کار اطفای حریق در لرستان باتوجه به صعب العبور بودن مناطق جنگلی آن خیلی دشوار است، باید تلاش نماییم که در همان لحظات اولیه آتش را مهار نماییم، یکی از تجهیزات مورد نیاز در برای مهر حریق «دمنده» است.


منبع:

1402/03/14
13:23:24
5.0 / 5
448
تگهای خبر: آب , آتش , امنیت , باد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه