تجمیع گونه های متنوع و مثال زدنی حیات وحش کشور در استان فارس
به گزارش پرشین رز، فارس با حیات وحش مثال زدنی و اقلیم متنوع یکی از مهم ترین استانهای کشور در بحث محیط زیست است که مشارکت مردم در حفظ این حیات وحش جذاب اهمیت بسیار زیادی دارد.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها: فارس یکی از استانهای پهناور کشور از نظر اقلیم و زیستگاه تنوع بالایی است و این استان دارای تالاب های زیادی دارد، گرچه بعضی از آنها حال خوبی ندارند، اما باز هم زیستگاه گونه های مختلف پرندگان هستند و از اهمیت بالایی برخوردار می باشند.
در حوزه حیات وحش از ۱۹۷ گونه پستاندار متعلق به ۱۰ راسته جانوری شناسایی شده در ایران، ۷۲ گونه متعلق به ۸ راسته در سطح مناطق مختلف استان فارس زندگی می کند.
پارک ملی بمو، پارک ملی قطرویه، منطقه حفاظت شده بهرام گور، میان جنگل فسا، هرمد لار، پناهگاه حیات وحش بختگان، منطقه شکار ممنوع خرمنکوه، مارگون. بهشت گمشده، بصیران اقلید، توت سیاه، دره باغ بوانات، میانکتل، بیدبیده آباده، پادنا و مل بلند فیروزآباد و کوه دراء ممسنی، چاه نفت، کوهستان و مزایجان داراب، کوه گرم جهرم، کوه هوا و تنگ خور از مهم ترین مناطق حیات وحش استان فارس است.
گونه های شاخصی نظیر کل و بز، آهو، جبیر، گورخر آسیایی، گوزن زرد، قوچ و میش، گرگ، کفتار، گراز، تشی، روباه و شغال، پلنگ و خرس از مهم ترین گونه های حیات وحش فارس است.
استان فارس در واقع یک ایران کوچک است
لیلا جولایی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست فارس در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به تنوع زیستی بالای استان فارس در سطح کشور اظهار داشت: وقتی از حیات وحش صحبت می نماییم منظورمان هم گونه های گیاهی و هم گونه های جانوری است، ازاین رو استان فارس در واقع یک ایران کوچک است؛ چونکه اغلب گونه های حیات وحش کشور را در استان فارس داریم.
وی با اشاره به این که تنوع اقلیمی و آب وهوایی فارس باعث شده است ما بیشترین تنوع زیستی را داشته باشیم، اضافه کرد: این تنوع اقلیمی باعث شده است ما طیف وسیعی از گونه های گیاهی و جانوری را در استانمان داشته باشیم مثلا تمام گونه های گربه سان بجز گربه شنی را در استان داریم، یا این که در گذشته شیر ایرانی را در استان فارس داشتیم و یا حالا گورخر آسیایی را در شرق استان داریم که گونه درحال انقراض جهانی است.
رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست فارس اضافه کرد: تنوع گونه های گیاهی و جانوری استان نشان میدهد که چقدر مدیریت و حفاظت در این استان حائز اهمیت می باشد.
حفاظت از حیات وحش فارس یک مقوله چند جانبه است
جولایی در ادامه در جواب این که چگونه از گونه های مختلف گیاهی و جانوری در فارس حفاظت می شود، اظهار داشت: محافظت از حیات وحش فارس یک مقوله چند جانبه است یعنی ما باید راهکارهای متنوعی را برای حفاظت گونه ها در پیش بگیریم که در این بین، آموزش و ارتباط با جامعه محلی از یک طرف اهمیت دارد و یک جاهایی هم بحث یگان حفاظت و حفاظت فیزیکی است که برای حیات به انجام می رسد مثل دستگیری متخلفان.
وی در ادامه با اشاره حفاظت بیشتر از برخی گونه های درحال انقراض همچون گوزن زرد ایرانی اظهار داشت: مثلا در مورد گوزن زرد ایرانی که یک گونه درحال انقراض است، ناچار هستیم که آنرا در فضای محصور در زیستگاه های مدیریت شده حفاظت نماییم و ما در مورد گوزن زرد در استان این کار را انجام داده ایم و سایت محافظت و تکثیر گوزن زرد، موفق ترین تکثیر و احیای گوزن زرد ایرانی درحال انقراض است، درصورتیکه طی ۲ سال قبل توانستیم بخشی از این جمعیت را به زیستگاه منتقل نماییم یعنی کمک نماییم که در یک محیط طبیعی به حیات خود ادامه دهند.
جولایی اضافه کرد: در مورد گورخر آسیایی که فضای زیستگاهی محدودی دارد و در پارک ملی قطوریه زندگی می کند، سعی کردیم بخشی از خسارت هایی که گورخر ایرانی به مزارع و باغات وارد میکند را از راه بیمه کشاورزی پرداخت نماییم، چونکه همه گونه های حیات وحش زیستگاه هایشان با زیستگاه های انسانی همپوشانی پیدا کرده و به فضا نیاز دارند، به غذا نیاز دارند، به آب نیاز دارند و امکان دارد به مزارع و باغ های مردم صدمه بزنند بنابراین موارد را از راه صندوق بیمه کشاورزی پیگیری می نماییم و خسارات از صندوق بیمه به مردم پرداخت می شود.
وی اضافه کرد: در بحث علوم انسانی هم شرایط سختی مانند خشکسالی را در منطقه شاهد می باشیم، به صورت مثال در لارستان اصلاً بارش نداشتیم و اینها چالش هایی است که با آن درگیر هستیم.
گونه های حیات وحش فارس نیازمند مطالعه و پژوهش هستند
معاون محیط زیست فارس در ادامه به مباحث پژوهشی اشاره نمود و اظهار داشت: نیاز داریم در مورد بعضی گونه ها یک سری مطالعات صورت گیرد تا بتوانیم در مورد آنها تصمیم گیری نماییم.
جولایی در ادامه در جواب مجوز شکار در بعضی مناطق اظهار داشت: اگر قرار باشد شکاری صورت گیرد، باید در قالب قانون شکار و صید آن هم به نوبت صورت گیرد، یعنی این گونه نیست که در هر شرایطی شکار مجاز باشد بلکه فصل شکار مشخص است و باتوجه به ظرفیت مناطقی که جمعیت حیات وحش در آن خوب باشد، شکارچی های مجاز و قانون مدار را که به شکار علاقمند هستند در فصل شکار که پاییز است، مجاز به شکار می دانیم.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت نقش مردم در بحث محافظت از حیات وحش اظهار داشت: شعار سال جاری حیات وحش «تأمین اعتبار برای محافظت از حیات وحش» است بنابراین سرمایه گذاری در حفاظت مردم از حیات وحش و سیاره زمین است، مثلا وقتی توریست به شهری رفت و آمد داشته باشد وضعیت معیشت مردم تغییر می کند، پس وقتی یک سیستم زنده است، باید همه نکات آن به جا باشد، حیات وحش وضعیت خوبی داشته باشد، جنگلها، بیابان ها، گیاهان وضعیت نرمالی داشته باشند یعنی بستر سالم تری جهت زندگی مردم و برای رشد و توسعه یک کشور است پس ازاین رو ما برای توسعه کشور به حیات وحش پویا نیاز داریم.
رویکرد سازمان محیط زیست مبتنی بر نقش مردم است
وی با اشاره به رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در سالهای اخیر اظهار داشت: رویکرد سازمان محیط زیست در سالهای اخیر مبتنی بر نقش مردم است، در واقع مردم هم باید هم در منافع حفاظت مشارکت داشته باشند و هم در کارهای حفاظتی که به انجام می رسد، به صورت مثال ما در فارس اشخاصی را داریم که خودجوش گروهی را ایجاد کرده اند و از یک منطقه حفاظت می کنند و توانسته اند جمعیت حیات وحش را بهبود ببخشند. که این امر سبب شده اشخاص دیگر هم به حفظ طبیعت و حیات وحش در منطقه و روستای خود ترغیب شوند.
منبع: persianrose.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب