رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه:

دكتر روحانی بیشتر از مدیران استانی به احیای دریاچه حساس است

دكتر روحانی بیشتر از مدیران استانی به احیای دریاچه حساس است پرشین رز: ارومیه- رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه با انتقاد از عملكرد دستگاه های اجرایی آذربایجان غربی در كوشش برای احیای دریاچه ارومیه، اظهار داشت: كاش مدیران دستگاه های اجرایی استانی هم به اندازه شخص رییس جمهوری نسبت به طرح های احیا حساس باشند.


به گزارش پرشین رز به نقل از ایرنا مسعود تجریشی شامگاه چهارشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه در ارومیه بیان كرد: جهت تحقق وعده رییس جمهوری به مردم آذربایجان و احیای دریاچه ارومیه باید خبرنگاران هم با استفاده از سوال از مدیران كم كار در كنار دولت باشند.
وی افزود: هر چند 2 سال از برنامه احیای دریاچه ارومیه عقب هستیم ولی برای افزایش یك متری تراز دریاچه ارومیه تا سال 1400 و تحقق وعده رییس جمهوری به مردم آذربایجان تمامی تلاش خویش را به كار خواهیم گرفت.
وی با اشاره به نقد هفته گذشته رییس سازمان محیط زیست از مدیران استانی، اضافه كرد: نقدهای آقای كلانتری بسیار به جا و همان دغدغه شخص دكتر روحانی است.
تجریشی همینطور با اشاره به موضوعات مطرح شده پیرامون انتقال آب از دریای وان تركیه به دریاچه ارومیه، اظهار داشت: كشور تركیه پیشنهاد انتقال آب از وان به دریاچه ارومیه را بیان كرد چونكه این دریا تراز بسیار بالایی دارد و آب زیاد آن منجر به صدمه رسیدن به محیط زیست آن منطقه می گردد.
وی از توقف فعلی طرح مطالعات این طرح اطلاع داد و بیان كرد: طبق مطالعات، آب دریای وان اختلاف شیمیایی آنچنانی با آب دریاچه ارومیه ندارد ولی به نابودی كامل آرتمیای دریاچه ارومیه منجر می گردد.
رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه همینطور با اشاره به طرح انتقال آب از خزر به دریاچه ارومیه، اظهار داشت: طرح مطالعاتی این طرح را 2 شركت خارجی و یك شركت ایرانی بر عهده گرفتند و در نهایت معلوم شد به علت سولفات بالای آب دریای خزر در صورت ورود آب آن به دریاچه ارومیه شاهد رسوب در كف دریاچه و نابودی سیستم كامل نگین آبی آذربایجان خواهیم شد.
وی با اشاره به اینكه مردم می خواهند بدانند چرا منابع آبی در كشور به یكباره كاهش یافته است، اضافه كرد: توسعه بی رویه اراضی كشاروزی یكی از دلایل اصلی خشك شدن منابع آبی است و باید اذعان نماییم كه در دوره های گذشته مدیرانی كه به گسترش اراضی كشاورزی موفق می شدند، مورد تقدیر قرار می گرفتند.
وی افزود: وابستگی معیشت مردم به گسترش بی رویه اراضی كشاورزی سیاست اشتباهی بوده كه در دوره های گذشته اجرا شده است.
وی با اشاره به افزایش 200 هزار هكتاری اراضی كشاورزی طی 20 سال قبل در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، اظهار داشت: هم اكنون در این حوضه بیش از 500 هزار هكتار اراضی كشاورزی وجود دارد كه یكی از دلایل اصلی خشك شدن دریاچه ارومیه به حساب می آید.
رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه كوشش برای كاهش 40 درصدی مصرف آب در اراضی كشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه را از مهمترین برنامه های این ستاد دانست و اضافه كرد: طی سال قبل در مصرف آب های سطحی برای اراضی كشاورزی حوضه دریاچه بیش از 29 درصد صرفه جویی شده است.
تجریشی با بیان اینكه در سال 1376 میزان آب ورودی به دریاچه ارومیه سالانه به سه میلیارد مترمعكب می رسید، بیان كرد: این رقم در سال 1392 به كمتر از 500 میلیون متر معكب در سال كاهش پیدا كرد.
وی با تاكید بر اینكه طرح های مهم ستاد احیای دریاچه ارومیه هنوز به بهره برداری نرسیده است، اظهار داشت: ورود پساب 13 شهر به دریاچه و انتقال آب از جنوب غربی آذربایجان به آن از مهمترین طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه است كه تا آخر سال 1398 به بهره برداری خواهد رسید.
رییس ستاد احیای دریاچه ارومیه همینطور از افزایش 26 سانتی متری تراز دریاچه ارومیه در دوران پسا احیا اطلاع داد و اضافه كرد: تراز دریاچه ارومیه امروز /سوم مردادماه/ به یكهزار و 270 متر و 58 سانتی متر رسیده است.
وی با تاكید بر اینكه ستاد احیای دریاچه ارومیه در تثبیت تراز دریاچه ارومیه موفق عمل كرده است، بیان كرد: از سال 1376 به صورت متوسط تراز دریاچه ارومیه سالانه بیش از 40 سانتی متر كاهش می یافت كه این روند متوقف شده ولی هنوز وارد فاز احیا نشده است.
تجریشی با اشاره به اینكه 60 درصد سطح آب دریاچه ارومیه عمقی كمتر از 60 سانتی متر دارد، خاطرنشان كرد: متوسط میزان تبخیر سالانه آب از سطح دریاچه ارومیه 85 سانتی متر است كه در صورت تامین نشدن نیاز اكولوژیك دریاچه، فقط 40 درصد از سطح فعلی به میزان 2 هزار و 93 كیلومتر از آن تا آخر فصل تابستان باقی خواهد ماند.
وی از كنترل 60 درصد كانون های اصلی گرد و غبار در حوضه دریاچه ارومیه اطلاع داد و اضافه كرد: برای تحقق این امر بیش از 640 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
وی افزود: در صورت افزایش یك متری تراز دریاچه ارومیه در سه سال آینده بیش از 94 درصد كانون های تولید ریزگرد دریاچه مهار می گردد.
وی با اشاره به اینكه ریزگردهای دریاچه ارومیه به علت وجود نمك بسیار خطرناك می باشد و علاوه بر تاثیر در موجودات زنده می تواند به نابودی پوشش گیاهی منطقه منجر شود، بیان كرد: طبق مطالعات دانشگاه های علوم پزشكی تبریز و ارومیه، با وجود افزایش تشعشات از سطح دریاچه و افزایش فشار خون در بعضی مناطق، هیچ تاثیر ثابت شده ای از اینكه ریزگردها عاملی بر مبتلا شدن به سرطان باشد، گزارش نشده است.
وی از حذف قانون منع برداشت نمك از كف دریاچه ارومیه در قانون پنج ساله ششم توسعه اطلاع داد و خاطرنشان كرد: هم اكنون كف دریاچه ارومیه بیش از 10 میلیارد تن نمك دارد و هر سرمایه گذاری كه بتواند ضمن رعایت مسائل زیست محیطی نسبت به ایجاد ارزش اقتصادی از نمك دریاچه اقدام نماید، منعی برای برداشت نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینكه طی چهار سال قبل بیش از 11 هزار میلیارد و 370 میلیون ریال برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده است، افزود: 60 درصد اعتبار پرداختی در طرح های آذربایجان غربی، 34.5 درصد در آذربایجان شرقی، چهار درصد در كردستان و یك درصد هم در طرح های پایش و مطالعاتی ستاد احیا هزینه شده است.
به گزارش پرشین رز به نقل از ایرنا ستاد احیای دریاچه ارومیه نقش هماهنگی برای اجرای طرح های احیا را بر عهده دارد و اعتبار اختصاص یافته به این ستاد برای تكمیل طرح ها در اختیار دستگاه های مرتبط همچون شركت آب منطقه ای، جهاد كشاورزی، اداره كل محیط زیست و اداره كل منابع طبیعی قرار می گیرد.
ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیای این دریاچه آغاز كرد و در سریع ترین زمان ممكن طرح های 44 گانه نهایی برای احیای این دریاچه در دستور كار قرار گرفت.
نگین آبی آذربایجان در قالب طرح های ستاد احیا مقرر است ظرف مدت 10 سال به تراز اكولوژیك خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 آغاز به خشك شدن كرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی حدود 80 درصد از مساحت آن خشك شد.
دریاچه ارومیه یك حوضه آبی بسته است كه آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه ها، 21 رودخانه دائمی و 39 رودخانه دوره ای سیراب می گردد.
3214/3072


1397/05/04
18:21:51
5.0 / 5
5118
تگهای خبر: آب , دستگاه , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه