گلایه اهالی سوزای قشم از بوی گنداب ماهی

گلایه اهالی سوزای قشم از بوی گنداب ماهی پرشین رز: مردم شهر «سوزای» قشم از تولید بوی نامطبوع و گنداب ضایعات در كارخانه فرآوری ماهی این شهر گلایه دارند و خواهان جمع آوری این واحدهای صنعتی از منطقه شدند.


به قول این شهروندان، بوی نامطبوع ناشی از فعالیت این شركت ها سبب شده كه مردم گرفتار مشكلات تنفسی و زیستی شوند و زندگی عادی آنان مختل شود و همین طور در رونق گردشگری این منطقه باز اثر نامناسب بگذارد.
به گزارش پرشین رز به نقل از ایرنا، حالا پنج كارخانه فرآوری ماهی اطراف شهر هفت هزار نفری سوزا در 39 كیلومتری جنوب غربی شهرستان قشم را احاطه كرده كه بوی خونابه و تعفن ضایعات ماهی برای ساكنان این منطقه آزار دهنده شده است.

** سوزا در محاصره شركت های فرآوری ماهی
یكی از اهالی سوزا در این باره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شهر در محاصره شركت های فرآوری ماهی قرار گرفته است و باد از هر طرف كه بوزد، بوی نامطبوع را از شركت ها به سمت شهر منتقل و منتشر می كند.
منصور مهذب اضافه كرد: بوی نامطبوع سبب شده كه زندگی عادی مردم با مشكل روبه رو شود؛ تا آنجا كه برای خرید نمی توان از خانه خارج شد.
وی با اشاره به شدیدتر بودن بوی نامطبوع در هوای شرجی، افزود: پگاه ها بوی ماهی به قدری تند است كه مردم برای رفتن به مسجد و ادای نماز پگاه با مشكل مواجه می شوند.
این شهروند سوزایی افزود: گاهی كارشناسان محیط زیست جهت بررسی اوضاع به این شهر می آیند، اما شركت ها، دستگاه های خودرا خاموش می كنند.
وی یاد آور شد: دیگر از مردم كاری برنمی آید و مسئولان دولتی باید به آنان توجه نمایند و برای این مساله چاره ای بیندیشند.
مغازه دار شهر سوزا باز اظهار داشت: به سبب بوی نامطبوع وضعیت زندگی در این شهر گاهی زیر صفر میگردد و مجبور می شویم فعالیت خودرا تعطیل نماییم.
محمد مهذب اضافه كرد: بوی نامطبوع كارخانه های اطراف به قدری شدید می باشد كه كارگران شركت ها باز هنگام بازگشت برای خرید مایحتاج خود، به سبب بوی بد لباس هایشان وارد مغازه نمی شوند و از بیرون نیازهای خودرا بیان می كنند.
فروشنده لوازم یدكی باز به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بوی بد، ضایعات و خونابه ها به شدت مشمئز كننده شده و سال های مدیدی است كه مردم این شهر با تعفن دست و پنجه نرم می كنند.
عبدالقادر پشتاره اضافه كرد: مردم از وعده و وعیدهای كتبی و شفاهی مسئولان خسته شده اند و این در شرایطی است كه در عمل اتفاق خاصی برای بهبود اوضاع انجام نشده است.
یكی دیگر از اهالی سوزا اظهار داشت: مردم از وضعیت كنونی هوای شهر خسته شده اند و دیگر نمی توانند با این وضع ادامه دهند.
یوسف اسلامی اضافه كرد: مسئولان سوزا، همچون شهردار، بخشدار و اعضای شوراهای شهر باز در قشم مقیم شده اند و نمی توانند هوای این شهر را تحمل كنند.
وی افزود: آنها باید بیایند و در این شهر ساكن شوند تا بتوانند وضعیت مردم را حس و برای آنان چاره جویی كنند.
اسلامی بیان كرد: با جمع آوری و جابه جایی این شركت ها به مكان هایی مناسب تر می توان این مشكل را حل كرد.

** فاصله قانونی حاشیه شهر رعایت نشده است
یكی دیگر از شهروندان سوزای قشم اظهار داشت: شركت هایی كه در حوزه فرآوری ماهی فعالیت می نمایند، مشرف به شهر هستند و ضایعات این شركت ها به سمت دریا هدایت میگردد كه سبب شده است ساحل برای شنا غیر قابل استفاده گردد.
محمد دریانورد اضافه كرد: سوزا سواحل زیبایی دارد كه مردم همواره از آن استفاده می نمایند، اما حالا با عنایت به بوی نامطبوعی كه در فضا پخش می شود، نمی توان از ساحل و پارك ساحلی استفاده نمود.
وی افزود: از سال 81 كه اولین كارخانه بوجود آمد، اعتراض های بسیاری در چارچوب تومارها و نامه های مختلف از جانب مردم به نهادهای نظارتی و اجرایی ارسال شد، اما نتیجه خاصی نداشت.
مسوول خدمات شهری شهرداری سوزا افزود: شاید مسئولان هنگام صدور مجوز برای اولین كارخانه از مشكلات آن اطلاعات درستی نداشتند و این مساله قابل فهم است.
وی بیان كرد: حالا این سوال بی پاسخ مانده است كه سپس آشنایی مسئولان با معضلات این شركت ها، چرا باز هم اداره محیط زیست و سازمان منطقه آزاد قشم به صدور مجوز برای احداث شركت های بعدی اقدام نمودند.
دریانورد اضافه كرد: مشخص نیست كه كارخانه های مزبور در واقع به فرآوری ماهی مشغول هستند یا اقدام های دیگری انجام می دهند و نوع فعالیت این شركت ها مبهم است.
وی بیان كرد: نوع فعالیت این شركت ها شفاف نیست و بعنوان مثال یكی از كارخانه ها در حوزه تولید چیپس ماهی فعالیت می كند اما تا كنون هیچ گونه تولیدی از آنها دیده نشده است.

** بوی نامطبوع مشكل مردم است، نه تولید و اشتغالزایی
شهردار سوزا در این باره به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مساله بوی نامطبوع ناشی از فعالیت شركت های فرآوری ماهی در اطراف شهر سوزا یك مشكل و دغدغه قدیمی است
محمد ایرانی اضافه كرد: مردم سوزا مخالف پیشرفت، افزایش تولید، توسعه كارخانه ها و احداث اشتغال نیستند اما دغدغه آنان انتشار بوی آزار دهنده این كارخانه ها در شهر است.
وی افزود: مردم سوزا بسیار بردبار هستند و همیشه باز در صحنه حاضر بوده اند اما آزار این كارخانه ها بیش از اندازه است.
شهردار سوزا اشاره كرد: سه ماه از سال آب و هوای جزیره قشم مناسب می باشد و مردم می خواهند از ساحل زیبای سوزا و هوای مطبوع آن استفاده كنند اما بوی نامطبوع ماهی آسایش را از آنان گرفته است.
وی اضافه كرد: بارها با اداره های مربوطه مانند محیط زیست، صنعت، معدن و تجارت، فرمانداری، سازمان منطقه آزاد قشم و دیگر مسئولان نشست هایی برگزار و تعهدهایی از مدیران شركت ها در خصوص نصب فیلتر و تصفیه هوا ستاندن شد، اما تا كنون نتیجه ای حاصل نشده است.

** مدیران شركت ها مازاد بر توان ماهی وارد نكنند
شهردار سوزای قشم در این باره اظهار داشت: مدیران شركت ها باز باید به حل مساله كمك كنند و مازاد بر توان خود ماهی وارد نكنند.
وی اضافه كرد: وقتی فیلتر و تصفیه هوای یك شركت برای حداكثر 25 تن ماهی پیش بینی شده است نباید ماهی مازاد و یا ماهی فاسد و گندیده تحویل گرفته شود.
ایرانی افزود: همین طور باید برای مصوبات نشست ها، ضمانت اجرایی وجود داشته باشد و مسئولان دولتی و قضایی با یكدیگر هم افزایی داشته باشند تا مدیران شركت ها وادار به اجرای مصوبات شوند و در صورت بی توجهی، با شركت خاطی برخورد شود.
او بیان كرد: امروز به سبب این بوی بد، مرض های مختلفی همچون حساسیت ها، آسم و غیر آن در این شهر بروز می كند كه شبكه بهداشت باید به این مساله ورود كند.

** فعالیت كارخانه های فرآوری سوزا غیر منطقی است
رییس شبكه بهداشت و درمان شهرستان قشم به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: صدور مجوز ساخت و فعالیت كارخانه ها در نزدیكی شهر سوزا از نظر بهداشت حرفه ای منطقی نیست.
حمید رضا بهزادی اضافه كرد: كارخانه ها در محدوده مسكونی تولید شده اند، در حالیكه باید فاصله معقولی نسبت به شهر داشته باشند.
وی افزود: در مورد كارایی فیلترها برای پیشگیری از انتشار بوی نامطبوع، باید واحد بهداشت حرفه ای شبكه بهداشت و درمان نظر تخصصی اعلام نماید.
رییس شبكه بهداشت قشم اشاره كرد: البته سوژه اعلام شده درباره شیوع سرطان و سقط جنین تایید نمی گردد و هیچ ارتباطی بین بوی نامطبوع و مسایل ذكر شده وجود ندارد.
وی افزود: در مورد بیماری آسم باز بدون مطالعه نمی توان در تایید یا رد آن سخن گفت و نظر قطعی منوط به انجام تحقیقات میدانی و آزمایشگاهی است.
بهزادی اشاره كرد: بوی نامطبوع امكان دارد منشا برخی مشكلات باشد كه در این باره باید برمبنای نمونه سنجی های مختلف، بررسی و تحقیق تخصصی صورت بگیرد.

** فیلترها فقط بوی ماهی تازه را برطرف می كنند
عضو شورای شهر قشم باز در این باره اظهار داشت: قبل از این كارشناسان با حضور در شهر سوزا این مشكل را مورد بررسی قرار داده اند و در نتیجه مطالعات خود اعلام نموده اند كه بوی نامطبوع به صورت كامل قابل كنترل نیست.
محمد یزدان پناه اضافه كرد: فیلترها و دستگاه های تصفیه كننده فقط می تواند بوی ماهی تازه را برطرف كند و بوی ماهی های فاسد، خونابه، فاضلات و ماهی خشك از بین نمی رود.
وی افزود: كارشناسان همین طور اذعان كرده اند كه این شركت ها باید حداقل 10 كیلومتر با مناطق مسكونی فاصله داشته باشند و از این رو نباید مجوزها صادر می شد.
عضو شورای شهر قشم اشاره كرد: همین طور قبل از این مقرر شده بود كه كامیون های حمل ماهی زیر نظر یك تعاونی كار كنند كه بتوان بر آنها نظارت داشت، اما تعاونی مذكور شكل نگرفت.
وی اضافه كرد: در اثر ریختن خونابه از این كامیون ها، كف جاده ها لغزنده شده و از این رو خودروهای دیگر در این منطقه واژگون می شوند، اما برای پاك كردن صورت مساله علت آنرا سرعت غیر مجاز اعلام می كنند.
یزدان پناه با اشاره به كشته شدن دو توریست به سبب واژگونی های اخیر، افزود: گاهی از شهر قشم تا سوزا این خونابه ها مشاهده می شود، اما هیچ ارگان یا نهادی بر این كار نظارت ندارد و فعالیت های آنان رصد نمی گردد.

** مردم چوب اعتماد را می خورند
رییس شورای شهر قشم با تایید سكونت مسئولان سوزا در شهر قشم اظهار داشت: به سبب مشكلات مختلف زیست-محیطی كه آب و هوای سوزا دارد، برخی مسئولان در شهر قشم ساكن شده اند.
ابراهیم ملاحی سوزایی اضافه كرد: مسئولان برای احداث و بهره برداری اولین كارخانه فرآوری ماهی در سوزا به مردم وعده هایی در خصوص احداث اشتغال و رونق اقتصادی دادند و مردم باز به آنها اعتماد كردند و الان مشكلات این كارخانه ها گریبانگیر آنان شده است.
وی افزود: تا زمان بهره برداری، هیچ كدام از مسئولان درباره مشكلات كارخانه و به خصوص مساله بوی نامطبوع آن به مردم و مسئولان سوزا آگهی نداده بودند و هیچ آگاه سازی و اطلاع رسانی در این زمینه صورت نگرفته بود.

** فرصت 6 ماهه برای تجهیز شركت ها به فیلتر و تصفیه كننده
بخشدار این منطقه باز در این باره اظهار داشت: كارشناسانی از دانشگاه صنعتی شریف تهران دعوت شده اند تا طرح مطالعاتی را انجام دهد و همه شركت ها در بازه 4 تا 6 ماهه موظف به خرید و نصب دستگاه های تصفیه می شوند.
آرش نیرومند اضافه كرد: بر این اساس شركت ها ملزم به اجرا هستند و در صورتیكه هر شركتی تخطی كند، از فعالیت آن جلوگیری به عمل می آید.
وی افزود: قبل از این باز در نشست های مختلف، مدیران شركت ها توجیه شده اند و تا كنون دو شركت موارد استاندارد و محیط زیستی را اجرا كرده اند و سه شركت دیگر باز توجیه می شوند.
بخشدار اشاره كرد: همین طور شهرداری و شورای شهر سوزا مكانی را برای دفع پساب ماهی مشخص می كنند كه سپس تایید اداره محیط زیست در اختیار شركت ها قرار می گیرد.
وی اشاره كرد: فعالیت های گذشته موجب شد كه وضعیت شهر سوزا بهتر شود اما هنوز با استانداردها فاصله دارد و امید می رود كه با انجام امور اصلاحی تا 6 ماه آینده این مشكل برطرف شود.

** نظارت بر فعالیت كارخانه ها
معاون فرماندار قشم باز در این باره اظهار داشت: جهت بررسی مساله نشستی برگزار كه در آن مقرر شد به منظور پیشگیری از انتشار بوی نامطبوع ماهی، كارخانه ها توسط كارشناسان ظرفیت سنجی شوند و برمبنای میزان دریافت ماهی، نسبت به نصب فیلتر و بوگیر مناسب اقدام گردد.
عباس ماژین اضافه كرد: همین طور یك ناظر توسط شهردار و شورای شهر سوزا تعیین میگردد كه بر فعال بودن فیلترها و بوگیرها و همین طور تخلیه پساب های كارخانه ها نظارت كند.
وی افزود: كارخانه ها باز موظف شدند از تحویل گرفتن ماهی های فاسد اجتناب كنند كه در صورت مشاهده یا گزارش، با خاطی برابر مقررات رفتار میگردد.
معاون فرماندار قشم اظهار نمود: خودروهای حمل ماهی باید از ریخته شدن خونابه در راه جاده جلوگیری نمایند و در غیر این صورت بعنوان متخلف با آنان برخورد میگردد.
به دلیل بوی نامطبوع، جابجایی واحدهای فرآوری ماهی، نصب فیلتر و اصلاح روش و همین طور پیشگیری از ریختن خونابه و زباله های ماهی از خودروهای حمل و نقل این ضایعات بعنوان مهمترین خواسته های مردم قشم بوده كه مسئولان باید به صورت جدی آنرا دنبال كنند و زمینه رفاه، سلامت و آرامش مردم را فراهم آورند.
شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هرمز، هنگام و لارك با حدود یك هزار و 628 كیلومتر مربع گستره و 150 هزار نفر جمعیت در جنوب استان هرمزگان قرار دارد.
7500/ 6048


1397/10/02
15:30:08
5.0 / 5
4974
تگهای خبر: آب , آسایش , باد , برگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
persianrose.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پرشین رز محفوظ است

پرشین رز

گل و گیاه